Pillar of Pompey
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Ο Κίονας του Πομπήιου υψωνόταν στην έξοδο του Βοσπόρου προς τον Εύξεινο Πόντο, στην τοποθεσία Συμπληγάδες πέτρες. Το μνημείο ήταν τοποθετημένο στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου και έφερε επιγραφή, το περιεχόμενο της οποίας μας παραδίδεται διαφορετικό ανάλογα με τον καλλιτέχνη ο οποίος το απεικονίζει κάθε φορά (π.χ. Caesar tantus erat, quo nullus major in orbe, ο Καίσαρας υπήρξε τόσο μεγάλος όσο κανένας άλλος στον κόσμο). Η συγκεκριμένη απεικόνιση περιλαμβάνεται στο βιβλίο του περιηγητή κοσμογράφου André Thevet «Η κοσμογραφία της Ανατολής» (Cosmographie de Levant par F. André Thevet d’Angoulême. Revue et augmentée de plusieurs figures, Λυών, Jean Tournes et Guil. Gazeau, 1556). Ο André Thevet παρέμεινε δύο περίπου χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφτηκε τον Βόσπορο, επομένως θεώρησε το συγκεκριμένο μνημείο άξιο να συμπεριληφθεί στις είκοσι πέντε ξυλογραφίες της κοσμογραφίας του. Η ξυλογραφία, γνωστή από τα αρχαία χρόνια, είναι μια τεχνική ανάγλυφης εγχάραξης πάνω σε ξύλινη επιφάνεια, που ανήκει στην κατηγορία της αναγλυφοτυπίας / υψιτυπίας, γιατί τυπώνεται ό,τι εξέχει από την πλάκα. Στην Ευρώπη εμφανίζεται από το τέλος του 14ου αιώνα, παράλληλα με τη χρήση του χαρτιού.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Μαθησιακά αντικείμενα όπως το συγκεκριμένο θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αρκετές ερευνητικές εργασίες και μάλιστα σε μια ευρύτερη μαθητική γκάμα, κυμαινόμενη από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο. π.χ. οι μαθητές του δημοτικού θα μπορούσαν να σχολιάσουν την εικόνα και να τη συγκρίνουν με άλλες ομοειδείς. Αντίστοιχα οι μαθητές μεγαλύτερων τάξεων και ηλικιών, θα μπορούσαν να τη συμπεριλάβουν ανάμεσα σε πολλά και πολύ διαφορετικά μαθησιακά αντικείμενα προκειμένου να οδηγηθούν σε συμπεράσματα π.χ. σχετικά με τους περιηγητές και τον περιηγητισμό. Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να καταλήξουν οι μαθητές σε συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο των μεγάλων μνημείων στην καθιέρωση της εξουσίας στη συνείδηση των λαών —ιδιαίτερα των Ρωμαίων— όπως στην περίπτωση του συγκεκριμένου μαθησιακού αντικειμένου.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 20
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Geography - Geology Geography - GeologyGeography - Geology > Man-made environment Man-made environmentMan-made environment
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Image reproduction Image reproductionImage reproduction
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
constructivist > cognitive apprenticeship
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to pay attention
affective > to respond and participate
psychomotor > to perform confidentially following instructions
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE