Κεντρο γαλακτος Διεθνους Ερυθρου Σταυρου στην Κατοχη
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου που απεικονίζει μικρά παιδιά να πίνουν το γάλα τους στο κέντρο γάλακτος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού κατα τη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς(1942-1943). Η Βούλα-Θεοχάρη Παπαίωάννου εντάσσεται στο ρεύμα της "Ανθρωπιστικής φωτογραφίας" που βασικός του σκοπός είναι η αφύπνιση των συνειδήσεων ως αντίδοτο στην εξαθλίωση που προκαλεί ο πόλεμος. Ανάμεσα στις πολλές στερήσεις που υπέστη ο ελληνικός λαός το πιο τρομερό ήταν η πείνα από την οποία πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι.Οι Γερμανοί άρπαξαν από την Ελλάδα ότι πιο πολύτιμο παρήγαγε: Τρόφιμα, πρώτες ύλες, καύσιμα, χρήματα.Τα εργοστάσια έκλειναν, ο κόσμος έμεινε χωρίς δουλειά.Πιο πολύ υπέφεραν από την πείνα οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων. Οι Γερμανοί και οι Άγγλοι αντιμετώπισαν αυτή την τραγωδία κατηγορώντας ο ένας τον άλλο. Για τους Γερμανούς υπεύθυνοι ήταν οι Άγγλοι που απέκλεισαν τη χώρα εμποδίζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στην Ελλάδα. Για τους Άγγλους υπεύθυνοι ήταν οι Γερμανοί που γύμνωσαν τη χώρα από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία για διανομή τροφίμων υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Η έλλειψη τροφίμων οδήγησε σε ανθηση της μαύρης αγοράς δηλαδή της πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης και διατροφής σε υπέρογκες τιμές. Όσοι δεν είχαν τίποτέ άλλο να πουλήσουν πουλούσαν πολύτιμα αντικείμενα ή ακόμα και το ίδιο τους το σπίτι για να εξασφαλίσουν τροφή.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες όπου οι μαθητές/τριες μπορούν να ανατρέξουν σε ιστορικές πηγές και να αντλήσουν υλικό που να αποτυπώνει τις κακουχίες που υπέστη ο ελληνικός λαός κατά την περίοδο της Κατοχής.Να διερευνήσουν επίσης τους λόγους και της αιτίες της ανθρωπιστικής καταστροφής τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και να κάνουν συγκρίσεις σε αναλογά γεγονότα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο ακόμα και σήμερα. Να διαπιστώσουν τα δεινά και τη δυστυχία που σπέρνει ο πόλεμος, ιδιαίτερα στον άμαχο πληθυσμό,όπου κι αν συμβαίνει και σε οποιαδήποτε εποχή.
Επίσης να αναζητήσουν πληροφορίες για τη δράση και το έργο τόσο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού σε εμπόλεμες περιοχές, όσο και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα σε περίοδο ειρήνης και σε περίοδο πολέμου στο πλαίσιο συνεργασίας του με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Να διερευνήσουν αν υπάρχουν άλλοι ανθρωπιστικοί οργανισμοί που να προσφέρουν βοήθεια σε περιοχές που μαστίζονται από πολέμους.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 15
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Benaki Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > War events War eventsWar events
TEACHING APPROACH
cognitivist
cognitivist > direct instruction
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
cognitivist > problem – based
cognitivist > reciprocal teaching
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive
cognitive > knowledge
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > knowledge > procedural
cognitive > knowledge > meta – cognitive
cognitive > process
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to apply
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Μπενάκη
publisher: Μουσείο Μπενάκη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE