Ο ναος του Ολυμπιου Διος
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Ο ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο ή οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός είναι ένας σημαντικός αρχαίος ναός στο κέντρο της Αθήνας. Παρότι η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ., δεν ολοκληρώθηκε παρά επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.Ο ναός βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ακρόπολης και περίπου 700 μέτρα από το κέντρο της Αθήνας. Τα θεμέλια του πρώτου ναού στο χώρο, είχε κτίσει ο τύραννος των Αθηνών Πεισίστρατος το 515 π.Χ. αλλά οι εργασίες σταμάτησαν όταν ο γιος του Πεισιστράτου, Ιππίας εξοστρακίστηκε το 510 π.Χ. Ο ναός κατασκευάστηκε από πεντελικό μάρμαρο και είχε 96 μέτρα μήκος στις άκρες του και 40 μέτρα στην ανατολική και δυτική πρόσοψη και είχε 104 κολώνες Κορινθιακού ρυθμού. (πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ).
Στο μαθησιακό αντικείμενο εμφανίζεται ο ναός στην κατάσταση που ήταν το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Πίσω του διακρίνονται οι στήλες του Αδριανού και του βάθος η Ακρόπολη των Αθηνών.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η χρήση του μαθησιακού αντικειμένου μπορεί να γίνει από τον εκπαιδευτικό στη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας σε ενότητες σχετικές με την Αρχαία Αθήνα και το κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομική πλαίσιο της πόλης, στην εποχή της μεγάλης άνθισης της (5ος π.Χ. - χρυσός αιώνας). Με την παρουσίαση του αντικειμένου στους μαθητές ο εκπαιδευτικός μπορεί να ωθήσει τους μαθητές σε μια ενδελεχή έρευνα για τη συλλογή πληροφοριών σχετικών με το ναό και την ιστορία του.
Σε ένα άλλο επίπεδο, μπορεί να χρησιμοποιήσει το μαθησιακό αντικείμενο σαν αφόρμηση για την πραγματοποίηση από τους μαθητές σχεδίου εργασίας, το οποίο σαν στόχο θα έχει, την έρευνα, μελέτη και καταγραφή όλων των αρχαίων μνημείων της Αθήνας, αλλά και την έρευνα και μελέτη του κοινωνικού, πολιτιστικού και οικονομικού πλαισίου μέσα από το οποίο η πόλη της Αθήνας γνώρισε την μεγάλη της άνθιση.
Τέλος μπορεί ο εκπαιδευτικός, με τη χρήση του τεκμηρίου να ωθήσει τους μαθητές του, στο να μελετήσουν τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς των μνημείων, αλλά και τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
METADATA PAGE URL
CONTENT PROVIDER URL
TYPICAL LEARNING TIME
0:10:00
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/5987
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Religion ReligionReligion
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE