Ο ταφος του αρχαιολογου Otfried Müller στον Κολωνο
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
H γκραβούρα, που εκδόθηκε το 1854, παρουσιάζει τον τάφο του αρχαιολόγου Otfried Müller (Ότφριντ Μίλλερ) στον Κολωνό. Ο Karl Otfried Müller (1797-1840) ήταν Γερμανός αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός, λάτρης της αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, και εισήγαγε τη σύγχρονη μελέτη της ελληνικής μυθολογίας. Ο Μίλλερ πίστευε ότι οι βασικές αρχές του ανθρώπινου πνεύματος ανάγονται στον αρχαιοελληνικό τρόπο σκέψης. Ο βασικός του σκοπός ήταν να αναβιώσει τον ελληνικό τρόπο ζωής ως σύνολο. Πέθανε πρόωρα στην Ελλάδα, όταν, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στους Δελφούς, προσβλήθηκε από υψηλό πυρετό. Ο θάνατος τον βρήκε στην Αθήνα, όπου και ζήτησε να ταφεί. Στη γκραβούρα εικονίζεται το ταφικό του μνημείο στον Κολωνό, με φόντο την Ακρόπολη. Με εξαίρεση τα σπίτια της γειτονιάς της Πλάκας, γύρω από την Ακρόπολη, δεν παρεμβάλλονται άλλα κτίρια. Το μνημείο είναι απλό: αποτελείται από μια βάση ελεύθερη από όλες τις πλευρές, και μια στήλη που εδράζεται επάνω της. Η βάση είναι βαθμιδωτή και αποτελείται από τέσσερα επίπεδα. Η στήλη είναι τετραγωνική και λεπταίνει ελαφρά προς τα επάνω, όπου είναι ελαφρώς διακοσμημένη με ανάγλυφο άνθος. Η εικόνα μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τη διδασκαλία του κινήματος του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Στο μάθημα της νεότερης Ιστορίας ο διδάσκων μπορεί να χρησιμοποιήσει την εικόνα ως αφόρμηση για τη διδασκαλία της ενότητας του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη, πριν το ξέσπασμα αλλά και κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο διδάσκων μπορεί να ρωτήσει τους μαθητές αν τυχόν αναγνωρίζουν το ταφικό μνημείο και στη συνέχεια να δώσει κάποιες γενικές πληροφορίες για το έργο του Μίλλερ. Οι μαθητές, έτσι, μπορούν να αποκτήσουν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για το τι είναι Φιλελληνισμός. Ποικίλα θέματα μπορούν να αναδειχθούν μέσα από τη συζήτηση, όπως το μέγεθος του θαυμασμού που έχει εμπνεύσει ο ελληνικός πολιτισμός σε πολλούς ξένους διανοούμενους, η καθιέρωση των κλασικών ελληνικών σπουδών στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, και, βέβαια, ο ρόλος του κινήματος του Φιλελληνισμού στην πορεία της ελληνικής Επανάστασης. Τέλος, η εικόνα μας δίνει μια ιδέα του πώς ήταν η Αθήνα του νεοσύστατου νεοελληνικού κράτους (ο Κολωνός ήταν εξοχή!) και, επομένως, βοηθά τους μαθητές να εισέλθουν στο κλίμα της ευρύτερης ιστορικής περιόδου.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Political and ideological Issues Political and ideological IssuesPolitical and ideological Issues
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to pay attention
affective > to respond and participate
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΑΓΑΠΗ ΔΑΛΚΟΥ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE