Distillery
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Στη φωτογραφία εικονίζεται αποστακτήριο άγνωστης ιδιοκτησίας, που προέρχεται από τη Σκανδάλη της Λήμνου. Προφανώς πρόκειται για ένα από τα τοπικά ‘λοκαριά’ ή ‘ρακαριά’ του νησιού, όπου παράγεται το λημνιό τσίπουρο και ούζο. Η Λήμνος είναι γνωστή ήδη από τα χρόνια του Ομήρου για την εξαιρετική ποιότητα του κρασιού της (Τότε απ’ την Λήμνον με κρασί πάμπολλ’ αράξαν πλοία …, Ιλιάδας Η στ. 467). Η τέχνη της απόσταξης ξεκινά από την αρχαιότητα: ‘ἄμβιξ –ικος’, πιθανόν και ‘ἄμβυξ –υκος’, όπως επίσης και ‘ἄμβικος (ὁ)’ —σήμερα ‘άμβυκας’— είναι η ονομασία της συσκευής που χρησιμοποιείται για την απόσταξη υγρών, κατά κύριο λόγο ελαίων, οινοπνευματωδών, νερού κτλ. (ονομάζεται και ρακοκάζανο). Αυτή η συσκευή αποτελείται συνήθως από ένα χάλκινο λέβητα, τη ‘σικύα’, που έχει σκέπασμα, και το ‘κέρας’, που συνδέεται με ελικοειδή ψυκτήρα. Η αλκοολούχος πρώτη ύλη που προορίζεται για απόσταξη (στέμφυλα ή στράφυλα ή τσίπουρα, δηλαδή τα υπολείμματα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου) μαζί με μυρωδικά (γλυκάνισος, μάραθος κ.ά.) τοποθετείται μέσα στο λέβητα. Με θέρμανση το υγρό εξαερώνεται και, φτάνοντας στην άκρη του ψυκτήρα, συμπυκνώνεται και συγκεντρώνεται σε ειδικά δοχεία. Μετά την απόσταξη τα άχρηστα συστατικά παραμένουν στον πυθμένα του λέβητα.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο ανήκει στη συλλογή «Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές Επιχειρήσεις στο Αιγαίο» του ψηφιακού αποθετηρίου «Πανδέκτης». Στη συλλογή αυτή ανήκει φωτογραφικό υλικό το οποίο μαρτυρά την ιστορία των επιχειρήσεων στο Αιγαίο. Πέραν της θεματικής του αυτοτέλειας στο χώρο της οργανικής χημείας και της μεταβολής της ύλης —όπου το μαθησιακό αντικείμενο θα μπορούσε ως εικόνα να χρησιμοποιηθεί στο αρχικό στάδιο της αφόρμησης για τη μελέτη των αλκοολών, των διαλυμάτων, των μιγμάτων και της απόσταξης— το μαθησιακό αντικείμενο θα μπορούσε να αποτελέσει αφόρμηση και για μια ερευνητική εργασία διαθεματικού τύπου στις θεματικές περιοχές της γεωγραφίας, της ιστορίας, της μυθολογίας, της οικονομίας, της νεοελληνικής γλώσσας/παραγωγής λόγου αναφορικά π. χ. με τις ανθρώπινες παραγωγικές δραστηριότητες. Το σταφύλι και τα παράγωγά του για παράδειγμα αποτέλεσαν από την αρχαιότητα πηγή όχι μόνον ευφορίας και χαράς αλλά και επιχειρηματικότητας και οικονομικής στήριξης μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της χώρας.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 20
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Chemistry ChemistryChemistry > Organic chemistry Organic chemistryOrganic chemistry > Alcohol - Ethers Alcohol - EthersAlcohol - Ethers
Chemistry ChemistryChemistry > Change of matter Change of matterChange of matter > Solutions SolutionsSolutions
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
constructivist > cognitive apprenticeship
constructivist > experiential learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > procedural
cognitive > process > to apply
affective > to respond and participate
psychomotor > to adapt and perform creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE