Gyzis Nikolaos
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για φωτογραφία, που περιέχεται στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και συγκεκριμένα στον Πανδέκτη, όπου περιλαμβάνονται σημαντικές ψηφιακές συλλογές ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Νικόλαος Γύζης (Σκλαβοχώρι Τήνου, 1842 – Μόναχo, 1901), ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου». Σπουδαστής στην Ακαδημία του Μονάχου, υιοθέτησε όλες τις αρχές των Γερμανών δασκάλων του, φιλοτεχνώντας σπάνιας επιδεξιότητας έργα μέσα στα όρια του ιστορικού ρεαλισμού και της ηθογραφίας και δίκαια έλαβε τον χαρακτηρισμό «γερμανικότερος των Γερμανών» και επαινέθηκε από τους τεχνοκριτικούς και τον Τύπο της εποχής. Δύο από τα πιο γνωστά έργα του, «Τα αρραβωνιάσματα» (1875]) και «Το κρυφό σχολειό» (1885), βασίζονται σε προφορικούς θρύλους της εποχής της Τουρκοκρατίας, των οποίων η ιστορική αλήθεια αμφισβητείται σήμερα, χωρίς όμως αυτό να μειώνει την καλλιτεχνική τους αξία. Τα λεγόμενα «θρησκευτικά» του έργα, όπως το «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» (1895–1900), δηλώνουν ξεκάθαρα τις υπαρξιακές αγωνίες του ώριμου πλέον καλλιτέχνη. Κυρίαρχο θέμα των ώριμων έργων του είναι ο αγώνας ενάντια στο Κακό και η τελική νίκη του Καλού. Σε αυτά τα έργα του κυριαρχεί η μορφή της γυναίκας, που εμφανίζεται άλλοτε ως Τέχνη, άλλοτε ως Μουσική, άλλοτε ως Άνοιξη, άλλοτε ως Δόξα.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί ως αφόρμηση στο μάθημα της Ιστορίας και της Αισθητικής Αγωγής, για να συμπληρώσει τα βιογραφικά στοιχεία του σημαντικού αυτού Έλληνα ζωγράφου. Προτείνεται να ζητηθεί από τους/τις μαθητές/τριες να αναζητήσουν στο διαδίκτυο τα κυριότερα έργα του και να εντοπίσουν αναπαραστάσεις που βασίζονται σε θρύλους (π.χ. Το κρυφό σχολειό), καθώς και ηθογραφικά θέματα (π.χ. Τα αρραβωνιάσματα) της εποχής της Τουρκοκρατίας. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες μπορούν να μελετήσουν κριτικές των παραπάνω έργων και να δημιουργήσουν ένα βίντεο-αφιέρωμα στο ζωγράφο, με απαγγελία αποσπασμάτων από αυτές τις κριτικές, λεπτομερείς περιγραφές των έργων και θεατρικά μονόπρακτα με πρωταγωνιστές τους ίδιους, βασισμένα στα θέματα που απεικονίζουν. Τέλος, το βίντεο αυτό θα μπορούσαν να το προβάλουν στη γιορτή της 25ης Μαρτίου στο σχολείο τους.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
VERSION
1875 μ.Χ.
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Painting PaintingPainting
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Society and everyday life Society and everyday lifeSociety and everyday life
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΣΙΟΥ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE