Κλεοπατρας βιος
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το κείμενο έχει ως θέμα τον βίο της Κλεοπάτρας (69 π.Χ.-30 π.Χ.), η οποία υπήρξε η τελευταία βασίλισσα της Αρχαίας Αιγύπτου, προτού γίνει η Αίγυπτος επαρχία της πανίσχυρης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στη συμβασιλεία με τον αδερφό της Πτολεμαίο, στην κατάληψη του θρόνου της Αιγύπτου, στη σχέση της με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο, στη ναυμαχία στο Άκτιο και την ήττα από τον Οκταβιανό Αύγουστο, στα γνωρίσματα του χαρακτήρα της και στον θάνατό της. Το άρθρο αποτελεί μετάφραση από το αγγλικό κείμενο, είναι ανυπόγραφο και έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Η Ευτέρπη», Vol 3, No 63 (1850), σελ. 923-926.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Με αφορμή το Μαθησιακό Αντικείμενο, οι μαθητές επιδιώκεται: 1. Να προβούν σε μία σύντομη παρουσίαση του βιογραφικού της Κλεοπάτρας (καταγωγή, πρώτα χρόνια στον θρόνο, σχέση της Κλεοπάτρας με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο, ναυμαχία στο Άκτιο και θάνατός της). Το υλικό που θα συγκεντρώσουν να το παρουσιάσουν με τη μορφή χρονολογίου. 2. Να αντλήσουν από το μαθησιακό αντικείμενο στοιχεία για τον χαρακτήρα της Κλεοπάτρας και να τα διανθίσουν με φωτογραφίες της. 3. Να ερευνήσουν τις επεκτατικές διαθέσεις της Κλεοπάτρας και πώς αυτές στάθηκαν η αιτία για τη σύγκρουση στο Άκτιο με τον Οκταβιανό Αύγουστο (31 π.Χ.) 4. Να ανατρέξουν στο έργο του Πλούταρχου «Παράλληλοι Βίοι: Μάρκος Αντώνιος» και να μελετήσουν τα σχετικά αποσπάσματα που αναφέρονται στη ναυμαχία του Ακτίου, στον θάνατο του Αντωνίου και στην οδύνη της Κλεοπάτρας για το γεγονός αυτό. 5. Να πληροφορηθούν για το τραγικό τέλος της Κλεοπάτρας και να αναζητήσουν από το διαδίκτυο την εικονιστική αναπαράστασή του. 6. Να εξετάσουν τον λόγο για τον οποίο πάρα πολλοί δημιουργοί έχουν εμπνευστεί από τη δραματική ιστορία της Κλεοπάτρας, προσφέροντας πολλά αξιόλογα έργα (θεατρικά, ποίηση και πεζογραφία, όπερα, τέχνη, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεόραση). 7. Να επισκεφτούν την «Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα» και από την ενότητα «Ψηφίδες» να επιλέξουν την «Ανεμόσκαλα» και στον «Συμφραστικό πίνακα» βάζοντας τη λέξη κλειδί «Κλεοπατρ*» να διαβάσουν στίχους ποιημάτων που αναφέρονται στο όνομά της. 8. Τέλος, μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για το βασίλειο των Πτολεμαίων, το οποίο υπήρξε ένα από τα ελληνιστικά βασίλεια της Ανατολής με τελευταία αυτοκράτειρα την Κλεοπάτρα.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library & Information Center of the Univ. of Patras
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Leading personalities Leading personalitiesLeading personalities
TEACHING APPROACH
behaviourist > programmed instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: [Ανωνύμως]
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΕΤΑΞΟΥΛΑ ΜΑΝΙΚΑΡΟΥ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
publisher: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE