Μανολης Ανδρονικος
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Φωτογραφική απεικόνιση του Μανόλη Ανδρόνικου (1919 – 1992) Έλληνα αρχαιολόγου ο οποίος τον Νοέμβριο του 1977, έφερε στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία, τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα για τον οποίο διατύπωσε την άποψη ότι ανήκει στον Φίλιππος τον Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας (359-336 π.Χ.).

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Κατ’ αρχάς ο εκπαιδευτικός, αφού δείξει στους μαθητές την φωτογραφία του Μανόλη Ανδρόνικου, μπορεί να ζητήσει από τους μαθητές να του πουν εάν γνωρίζουν ποιο είναι το εικονιζόμενο πρόσωπο. Καθώς είναι πολύ πιθανόν να μην γνωρίζουν την απάντηση οι μαθητές, μπορεί στην συνέχεια να τους αποκαλύψει το όνομά του και να τους ρωτήσει τους λόγους για τους οποίους είναι γνωστός ο εικονιζόμενος. Με βάση τις απαντήσεις που θα εκμαιεύσει, θα εμπλέξει τα παιδιά σε διαδικτυακή αναζήτηση για τον Έλληνα αρχαιολόγο και καταγραφή των σταθμών της ζωής του, με έμφαση στην ανασκαφική του εργασία στην Βεργίνα. Παράλληλα οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν σχετικά ντοκιμαντέρ για την ζωή του Ανδρόνικου που μπορούν να βρουν από το διαδίκτυο (π.χ. επίσημος διαδικτυακός τόπος «Η μηχανή του χρόνου») ή και το βίντεο από το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ (εκπομπή Μονόγραμμα: Μανόλης Ανδρόνικος. Στην συνέχεια χρησιμοποιώντας κάποια ψηφιακά εργαλεία οι μαθητές είναι καλό να γνωρίσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, να ανακαλύψουν τα κυριότερα μνημεία της, καθώς και την τη σημασία των ευρημάτων της περιοχής. Τέτοια εργαλεία μπορούν να είναι το περιβάλλον Google Earth, με το οποίο οι μαθητές θα εντοπίσουν την Βεργίνα στον χώρο και θα βρουν πλήθος φωτογραφιών από τον αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα μπορούν να επισκεφθούν (α) τον διαδικτυακό τόπο του Μουσείου της Βεργίνας, όπου υπάρχουν φωτογραφίες από τα περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα, (β) βίντεο από το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ (εκπομπή «Βεργίνα, οι Βασιλικοί Τάφοι»). Στην συνέχεια αξιοποιώντας όλο αυτό το υλικό και κατηγοριοποιώντας κατάλληλα το περιεχόμενό του μπορούν να ασχοληθούν με την κατασκευή ενός Οδηγού για το Μουσείο της Βεργίνας μέσα στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και τα βασικά στοιχεία της ζωής και του έργου του Μανόλη Ανδρόνικου.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
constructivist > experiential learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > procedural
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to respond and participate
psychomotor > to perform independently, skillfully and precisely
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΤΟΣ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE