Γερασιμος Μαρκορας
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για άρθρο του Γρηγορίου Ξενόπουλου (1867 – 1951) δημοσιευμένο στον 15o τόμο της ετήσιας έκδοσης του φιλολογικού περιοδικού "Ποικίλη Στοά", σελίδες 348-352. Το κείμενο φέρει στο τέλος, σε παρένθεση (Νοέμβριος 1911), την χρονολογική ένδειξη γραφής του. Γράφτηκε επομένως με αφορμή το θάνατο του ομοτέχνου του, γεγονός που συνέβη τον Αύγουστο του 1911. Στο άρθρο του o Ξενόπουλος αναφέρεται πρώτα στην είδηση του θανάτου του Κερκυραίου ποιητή Γεράσιμου Μαρκορά και αμέσως μετά επαινεί την προσφορά του στη νεοελληνική ποίηση. Παραθέτει αρκετά βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία για τον Μαρκορά, εγκωμιάζοντας παράλληλα την απλότητα της καθημερινότητάς του, παρόλο που καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Ο Ξενόπουλος θυμάται την τελευταία προσωπική συνάντηση που είχε με τον ποιητή λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του. Χαρακτηριστικά γράφει ότι ο Μαρκοράς ζούσε στην επικαιρότητα ως ποιητής, ενώ στην προσωπική του ζωή είχε αποσυρθεί κοντά στα αγαπημένα του πρόσωπα. Αναφέρεται με θαυμασμό στην καλοσυνάτη φυσιογνωμία του και στο πώς έγινε δεκτή στους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί σε δράσεις των μαθημάτων της Λογοτεχνίας και της Γλώσσας. Στη Λογοτεχνία ενδείκνυται να εξεταστούν τα εργοβιογραφικά στοιχεία ενός «σολωμικού ποιητή» της λεγόμενης «Επτανησιακής σχολής» και να αξιολογηθεί η κριτική πρόσληψη του έργου του την εποχή που ζούσε, όπως την αντιλαμβάνεται ο νεώτερος του, Επτανήσιος λογοτέχνης , Γρηγόριος Ξενόπουλος. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας, το συγκεκριμένο αντικείμενο μπορεί να εξεταστεί από την άποψη των βιογραφικών ειδών. Οι μαθητές δύνανται να το εντάξουν σε ένα από τα είδη της βιογραφίας, να εντοπίσουν το προσωπικό ύφος του Ξενόπουλου και συνολικά να αξιολογήσουν την συγκεκριμένη βιογραφία συγκριτικά με άλλες που θα δοθούν. Τέλος δίνεται η αφορμή να περιηγηθούν την ψηφιακή συλλογή Κοσμόπολις, όπου περιλαμβάνεται το πλήρες κείμενο του περιοδικού Ποικίλη Στοά (1881-1914), καθώς και άλλων 14 φιλολογικών και λογοτεχνικών περιοδικών που κυκλοφόρησαν στο ελληνικό κράτος, αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, από το 1834 έως το 1930.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library & Information Center of the Univ. of Patras
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Modern Greek Literature Modern Greek LiteratureModern Greek Literature > Writer WriterWriter
Modern Greek Language Modern Greek LanguageModern Greek Language > Text genres Text genresText genres > Types of Biographies Types of BiographiesTypes of Biographies
TEACHING APPROACH
behaviourist > drill and practise
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > process > to understand
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Γρηγόριος Ξενόπουλος
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
publisher: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE