Χαριλαος Τρικουπης
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο ανήκει στη συλλογή «Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία» και προέρχεται από το δικτυακό τόπο ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Πρόκειται για αναπαραγωγή έργου Τέχνης που απεικονίζει τον Χαρίλαο Τρικούπη, πρωθυπουργό της Ελλάδας και πρωταγωνιστή του πολιτικού σκηνικού της χώρας το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Τον παρουσιάζει σε ολόσωμο πορτραίτο, όρθιο με διακριτική κίνηση των χεριών και των ποδιών του. Το βλέμμα του και η κορμοστασιά του δείχνουν πυγμή και έντονη αποφασιστικότητα. Ο φωτισμός στο φόντο προωθούν ίσως την εκδοχή της αλληγορικής προσέγγισης, σύμφωνα με την οποία ο Χαρίλαος Τρικούπης γίνεται εκφραστής μιας ελπιδοφόρας πολιτικής. Ο Χαρίλαος Τρικούπης γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1832. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκινάει το 1865, όταν εκλέγεται βουλευτής Μεσολογγίου και αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών. Το 1874 με το άρθρο του «Τις Πταίει;» κατηγορεί τον βασιλιά Γεώργιο Α' για τον τρόπο που ασκεί τις εξουσίες του, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο, με τον διορισμό Υπουργών από τη μειοψηφία. Το 1875, ο Χαρίλαος Τρικούπης γίνεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός. Κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό τα επόμενα χρόνια. Εστίασε σε πρόγραμμα έργων υποδομής, το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου και τη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου. Στα σχέδιά του ήταν επίσης η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, ένα έργο που υλοποιήθηκε μόλις το 2004. Τελικά, η χώρα δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τα δυσβάστακτα χρέη της. Η Βουλή το 1893 κήρυξε χρεοκοπία και ο Τρικούπης αναφώνησε τότε την ιστορική φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!» Πέθανε στις Κάννες του 1896.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Ιστορίας. Συγκεκριμένα το αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εργασία με θέμα τους Έλληνες πρωθυπουργούς στην Ιστορία του Ελληνικού Κράτους. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εικονοκεντρικής ερμηνείας του πορτραίτου σε συνδυασμό με τις ιστορικές γνώσεις για τον Χαρίλαο Τρικούπη. Προτείνεται να διερευνηθεί ο συμβολισμός της φωτεινότητας στο φόντο της απεικόνισης του έλληνα πολιτικού. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η εικόνα σε εργασία που θα εστιάζει σε έργα που υλοποίησε ή οραματίστηκε ο Τρικούπης, όπως για παράδειγμα στη Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Leading personalities Leading personalitiesLeading personalities
TEACHING APPROACH
behaviourist > drill and practise
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to remember
affective > to pay attention
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE