The Virgin of the Passion
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Στην φορητή αγιογραφία απεικονίζεται η Θεοτόκος του Πάθους, που ανήκει στον αγιογράφο Βίκτωρ. Ο Βίκτωρ ήταν αγιογράφος, κυρίως φορητών εικόνων, από την Κρήτη, ο οποίος ζούσε και εργαζόταν στο Χάνδακα τον 17ο αιώνα. Η συγκεκριμένη αγιογραφία βρίσκεται στο Άμστερνταμ και ανήκει στη συλλογή του van Rijn. Στην αγιογραφία η Θεοτόκος απεικονίζεται να κρατάει στην αγκαλιά της τον Χριστό ο οποίος είναι με λυγισμένα τα γόνατα και απλωμένα τα χέρια προς τη μητέρα του. Τα πόδια του, που εντάσσονται στην ίδια σημειολογία του Πάθους, είναι γυμνά. Ο Χριστός φωλιάζει στην αγκαλιά της μητέρας του με το πρόσωπο γυρισμένο προς τον αρχάγγελο Γαβριήλ, που εικονίζεται εδώ πολύ κοντά του, προδεικνύοντας τα κύρια σύμβολα του πάθους, τον μεγάλο Σταυρό της μελλοντικής θυσίας του και το στεφάνι του εμπαιγμού του. Το παιδί τρομαγμένο απλώνει τα χέρια του να πιαστεί από τα χέρια της μητέρας του. Σε ψηλότερο επίπεδο πάνω από τον αριστερό ώμο της Παναγίας εικονίζεται επίσης ο αρχάγγελος Μιχαήλ κρατώντας με την σειρά του τη λόγχη, τον σπόγγο και το δοχείο με το όξος (ξύδι). Το σχέδιο αλλά και οι προπλασμοί των χρωμάτων όπως επίσης και τα ψιμύθια αναδεικνύουν την τελειότητα της κρητικής σχολής στην αγιογραφία παντρεύοντας ιδανικά την βυζαντινή τέχνη μέσα από τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά της κρητικής σχολής.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το έργο, η Θεοτόκος του Πάθους, μπορεί να δώσει το έναυσμα στο μάθημα των Θρησκευτικών για τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Κρητικής Σχολής αλλά και την σημειολογία του «Πάθους» που απεικονίζεται στην εικόνα και τις επιρροές θρησκευτικού χαρακτήρα που ενσαρκώνει. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα των Εικαστικών για τη μελέτη της ιδιαίτερης τεχνοτροπίας της Κρητικής Σχολής, τη σύγκριση και συσχέτιση κοινών και διαφορετικών στοιχείων της Κρητικής Σχολής με τη Βυζαντινή τέχνη και τη δημιουργία πρότυπου έργου αγιογραφίας από τους μαθητές. Στο πλαίσιο των μαθημάτων ενδείκνυται η επίσκεψη των μαθητών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
6 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Religious Education Religious EducationReligious Education > Ecclesiastical Art Ecclesiastical ArtEcclesiastical Art > Painting PaintingPainting
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Painting PaintingPainting
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Viktor (3), Βίκτωρ (3)
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
metadata validator: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE