Tannery - Flour Mill - Vonofakidis
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Στη φωτογραφία αυτή του 2006, από την Παναγιούδα της Λέσβου, εικονίζεται η νότια και δυτική όψη του κτιρίου, το οποίο κάποτε φιλοξενούσε το βυρσοδεψείο αρχικά και τον αλευρόμυλο αργότερα του Βασίλη Βονοφακίδη. Το βυρσοδεψείο, που ιδρύθηκε το 1912, ήταν ένα από τα πολλά που υπήρχαν στη Λέσβο και γενικά στα νησιά του Αιγαίου, που γειτνίαζαν με τα παράλια της Μικράς Ασίας. Μάλιστα, η κατεργασία των δερμάτων, η παραγωγή λαδιού και η σαπωνοποιία αποτέλεσαν βασικά στηρίγματα της οικονομίας των νησιών αυτών, ακόμη και μετά και την Μικρασιατική Καταστροφή. Στη συνέχεια, ωστόσο, τα βυρσοδεψεία εγκαταλείφθηκαν και ερήμωσαν και το επάγγελμα του βυρσοδέψη (ταμπάκη) εξέλιπε, εξαιτίας της ανακάλυψης καλύτερων υλικών και της ανάπτυξης σύγχρονων εργοστασίων κατεργασίας δερμάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το βυρσοδεψείο του Βονοφακίδη μετατράπηκε και λειτούργησε, αξιοποιώντας τα πολλά νερά της περιοχής για κάμποσο καιρό κατόπιν, ως αλευρόμυλος, μέχρι να περάσει και αυτός σε κάποια σελίδα της βιομηχανικής ιστορίας του νησιού.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Οι μαθητές, με αφορμή τη φωτογραφία, ενδείκνυται να μελετήσουν την ιστορία της τέχνης της βυρσοδεψίας, από τα χρόνια του Ομήρου μέχρι και την παρακμή της, την δεκαετία του 1980. Μπορεί να αναζητηθούν, επιπλέον, οι λόγοι ανάπτυξής της στην Ελλάδα και περισσότερο στα νησιά του Αιγαίου (θαλασσινό νερό, άφθονες πρώτες ύλες, κτηνοτροφία), καθώς και οι αιτίες της βιομηχανικής ανάπτυξης και οικονομικής άνθισης των νησιών του Αιγαίου τον 19ο αιώνα, εiδικά όσων γειτνίαζαν με τα μικρασιατικά παράλια. Οι τρόποι κατεργασίας των δερμάτων, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν, η επικινδυνότητα λόγω δυσωδίας και πιθανών μολύνσεων αλλά και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εξαιτίας της λειτουργίας των βυρσοδεψείων, μπορούν να αποτελέσουν, επίσης, πεδία διερεύνησης. Ακόμη, ως πεδίο έρευνας προσφέρεται ο τρόπος λειτουργίας και τα είδη των αλευρόμυλων, όπως επίσης και οι συνθήκες, που ευνοούσαν την κατασκευή τους στη Λέσβο. Τέλος, οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν σχετικές φωτογραφίες κτισμάτων στο διαδίκτυο, χαρακτηριστικές περιπτώσεις δειγμάτων βιομηχανικής αρχιτεκτονικής (ελαιοτριβεία, σαπωνοποιεία, βυρσοδεψεία, αλευρόμυλοι), αλλά και να δημιουργήσουν ειδικά λεξικά με λέξεις που συνδέονται με την τέχνη της βυρσοδεψίας και της άλεσης του σιταριού. Βέβαια, και ένα ερευνητικό σχέδιο, με άξονες τα επαγγέλματα που έσβησαν, την εγκατάλειψη και τη λεηλασία των ιστορικών κειμηλίων-εργαλείων αλλά και τους τρόπους διατήρησης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω αναπαλαιώσεων και επισκευών, μάλλον θα προσφέρει σημαντικά παιδαγωγικά οφέλη.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Economy EconomyEconomy
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
constructivist > action research
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > process > to understand
affective > to pay attention
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
metadata validator: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE