Φρειδερικη, βασιλισσα των Ελληνων
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το μαθησιακό αντικείμενο παρουσιάζει τη γλυπτική απεικόνιση της βασίλισσας Φρειδερίκης έργο το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος το 1953. Το άγαλμα στήθηκε για πρώτη φορά στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας Ηπείρου μετά τον εμφύλιο, για να τιμήσει την επίσκεψη της βασίλισσας Φρειδερίκης στην Κόνιτσα, αμέσως μετά την μάχη που έγινε εκεί το 1947. Το 1974 καθαιρέθηκε από τη δικτατορία και σήμερα βρίσκεται σε αποθήκη του κέντρου παιδικής μέριμνας της Κόνιτσας. Μια τελευταία προσπάθεια επανατοποθέτησης του αγάλματος, λόγω κυρίως της καλλιτεχνικής του αξίας και της ιστορικότητας του προσώπου που παρουσιάζει, έγινε το 2012 από τον τότε Δήμαρχο Κόνιτσας, αλλά, λόγω των αντιδράσεων από κάποια μέλη κυρίως της αντιπολίτευσης, δεν έγινε εφικτό κάτι τέτοιο. Η Βασίλισσα Φρειδερίκη γεννήθηκε το 1917 και μεγάλωσε στη Γερμανία ως πριγκίπισσα του Ανόβερου. Πέθανε στη Μαδρίτη της Ισπανίας το 1981, αλλά ετάφη στην Ελλάδα, στο Βασιλικό Κοιμητήριο στο Τατόι. Είχε το ρόλο της βασίλισσας από το 1948 μέχρι το 1964, στο πλευρό του Παύλου του Α΄. Από το 1964 έως το 1967 είχε το ρόλο της βασιλομήτορος. Μετά το 1967 έφυγε από την Ελλάδα λόγω της δικτατορίας μαζί με τη βασιλική οικογένεια και έμεινε στην Ιταλία. Σε αντίθεση με τις άλλες Βασίλισσες, είχε σημαντική επιρροή στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας Υπήρξε ίσως η πιο αμφιλεγόμενη Βασίλισσα των Ελλήνων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το Μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί ως υλικό στο μάθημα της Ιστορίας και συγκεκριμένα στη Νεότερη Ιστορία και στην ενότητα κατάσταση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Θα γίνει συζήτηση και θα ζητηθεί από τους μαθητές να κάνουν μια έρευνα για τα πολιτεύματα της Ελλάδας, με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους και την επίδρασή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Έτσι θα μπορέσουν να γνωρίσουν την βασιλεία, τη δικτατορία και τη Δημοκρατία, ώστε συγκρίνοντας τα πολιτεύματα, να καταλάβουν την αξία της Δημοκρατίας που έχομε σήμερα. Αν θέλουμε να εμβαθύνουμε περισσότερο με τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορούμε να θέσουμε και το θέμα του Δήμου Κόνιτσας, ο οποίος κρατά στην αποθήκη το συγκεκριμένο άγαλμα, ώστε να προβληματιστούν για τους λόγους που πάρθηκε αυτή η απόφαση. Μπορούν επίσης να εστιάσουν στην Βασιλεία και τον τρόπο διαδοχής της εξουσίας, ώστε να αναδυθεί η οικογενειακή σχέση των βασιλέων της Ελλάδας, και να γίνει μια καταγραφή σε όλους τους βασιλείς που κυβέρνησαν την Ελλάδα.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
6 - 20
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/7221
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Ηγετικές προσωπικότητες Leading personalitiesΗγετικές προσωπικότητες
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
συμπεριφοριστική προσέγγιση > προγραμματισμένη διδασκαλία
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
γνωστική προσέγγιση > συνεργατική μάθηση
εποικοδομητισμός > γνωστική μαθητεία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > βασισμένος σε γεγονότα
γνωστικός > γνώση > εννοιολογικός
γνωστικός > διεργασία > να θυμούνται
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
συναισθηματικός > να δίνουν προσοχή
συναισθηματικός > να ανταποκρίνονται και να συμμετέχουν
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
δημιουργία πρωτότυπου έργου: Τόμπρος Μιχάλης
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΓΚΕΛΑΚΗΣ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ