Freideriki, queen of Greece
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο παρουσιάζει τη γλυπτική απεικόνιση της βασίλισσας Φρειδερίκης έργο το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος το 1953. Το άγαλμα στήθηκε για πρώτη φορά στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας Ηπείρου μετά τον εμφύλιο, για να τιμήσει την επίσκεψη της βασίλισσας Φρειδερίκης στην Κόνιτσα, αμέσως μετά την μάχη που έγινε εκεί το 1947. Το 1974 καθαιρέθηκε από τη δικτατορία και σήμερα βρίσκεται σε αποθήκη του κέντρου παιδικής μέριμνας της Κόνιτσας. Μια τελευταία προσπάθεια επανατοποθέτησης του αγάλματος, λόγω κυρίως της καλλιτεχνικής του αξίας και της ιστορικότητας του προσώπου που παρουσιάζει, έγινε το 2012 από τον τότε Δήμαρχο Κόνιτσας, αλλά, λόγω των αντιδράσεων από κάποια μέλη κυρίως της αντιπολίτευσης, δεν έγινε εφικτό κάτι τέτοιο. Η Βασίλισσα Φρειδερίκη γεννήθηκε το 1917 και μεγάλωσε στη Γερμανία ως πριγκίπισσα του Ανόβερου. Πέθανε στη Μαδρίτη της Ισπανίας το 1981, αλλά ετάφη στην Ελλάδα, στο Βασιλικό Κοιμητήριο στο Τατόι. Είχε το ρόλο της βασίλισσας από το 1948 μέχρι το 1964, στο πλευρό του Παύλου του Α΄. Από το 1964 έως το 1967 είχε το ρόλο της βασιλομήτορος. Μετά το 1967 έφυγε από την Ελλάδα λόγω της δικτατορίας μαζί με τη βασιλική οικογένεια και έμεινε στην Ιταλία. Σε αντίθεση με τις άλλες Βασίλισσες, είχε σημαντική επιρροή στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας Υπήρξε ίσως η πιο αμφιλεγόμενη Βασίλισσα των Ελλήνων.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το Μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί ως υλικό στο μάθημα της Ιστορίας και συγκεκριμένα στη Νεότερη Ιστορία και στην ενότητα κατάσταση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Θα γίνει συζήτηση και θα ζητηθεί από τους μαθητές να κάνουν μια έρευνα για τα πολιτεύματα της Ελλάδας, με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους και την επίδρασή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Έτσι θα μπορέσουν να γνωρίσουν την βασιλεία, τη δικτατορία και τη Δημοκρατία, ώστε συγκρίνοντας τα πολιτεύματα, να καταλάβουν την αξία της Δημοκρατίας που έχομε σήμερα. Αν θέλουμε να εμβαθύνουμε περισσότερο με τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορούμε να θέσουμε και το θέμα του Δήμου Κόνιτσας, ο οποίος κρατά στην αποθήκη το συγκεκριμένο άγαλμα, ώστε να προβληματιστούν για τους λόγους που πάρθηκε αυτή η απόφαση. Μπορούν επίσης να εστιάσουν στην Βασιλεία και τον τρόπο διαδοχής της εξουσίας, ώστε να αναδυθεί η οικογενειακή σχέση των βασιλέων της Ελλάδας, και να γίνει μια καταγραφή σε όλους τους βασιλείς που κυβέρνησαν την Ελλάδα.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
6 - 20
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Leading personalities Leading personalitiesLeading personalities
TEACHING APPROACH
behaviourist > programmed instruction
cognitivist > direct instruction
cognitivist > collaborative learning
constructivist > cognitive apprenticeship
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
affective > to pay attention
affective > to respond and participate
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Τόμπρος Μιχάλης
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΓΚΕΛΑΚΗΣ
metadata validator: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE