Kithaeron
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο αποτελεί έργο της ζωγράφου Vera Willoughby και απεικονίζει τον Κιθαιρώνα στην Αττική στα 1925. Ο Κιθαιρώνας είναι πευκόφυτος ορεινός όγκος μεταξύ του όρους Πατέρα, των Γερανείων ορέων και της Πάρνηθας. Τοποθετείται στα σύνορα Αττικοβοιωτίας. Στην αρχαιότητα από τον Κιθαιρώνα διέρχονταν σημαντικές διαβάσεις από την Αττική προς τη Βοιωτία, ο έλεγχος των οποίων ήταν στρατηγικής σημασίας στο παρελθόν. Τις διαβάσεις αυτές προσπάθησε να ελέγξει ο Μαρδόνιος που είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή των Πλαταιών, το 479 π.Χ., όπου και διεξήχθη η ομώνυμη μάχη. Επίσης, η εικόνα συνδέεται με τους άθλους του Ηρακλή και τον μύθο των Λαβδακιδών. Στον Κιθαιρώνα ζούσε ένα λιοντάρι και προκαλούσε τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Ο Ηρακλής κατάφερε να το σκοτώσει. Τέλος, εκεί εγκαταλείφθηκε σε βρεφική ηλικία ο Οιδίποδας, όπου τον βρήκε ένας βοσκός και τον παρέδωσε στη Μερόπη, τη γυναίκα του βασιλιά της Κορίνθου Πόλυβου. Η εικόνα μπορεί να αποτελέσει υλικό για το ρόλο του Κιθαιρώνα στη μυθολογία και την αρχαιότητα. Το παρόν μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της αρχαίας ιστορίας.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί σε μάθημα σχετικό με τη μυθολογία ή την αρχαία ιστορία. Οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες θα μπορούσαν να μελετήσουν τα γεγονότα που σχετίζονται με τον Κιθαιρώνα. Αν διδάσκονται την ενότητα που αφορά τους περσικούς πολέμους, θα μπορούσαν να αναζητήσουν τη μάχη που σχετίζεται με το όρος, καθώς και τις υπόλοιπες μάχες και να παρουσιάσουν στην ολομέλεια της τάξης τη μελέτη τους. Επίσης, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα λεύκωμα με φωτογραφικό υλικό από τα άλλα μέρη της Ελλάδας, στα οποία έγιναν μάχες. Ακόμη, θα μπορούσε να αποτελέσει αφόρμηση για να διδαχθεί η ενότητα με τους άθλους του Ηρακλή. Τέλος, μπορεί να προβληθεί ως εισαγωγή για τον μύθο των Λαβδακιδών γιατί στον Κιθαιρώνα εγκαταλείφθηκε σε βρεφική ηλικία ο Οιδίποδας, όπου τον βρήκε ένας βοσκός και τον παρέδωσε στη Μερόπη, τη γυναίκα του βασιλιά της Κορίνθου Πόλυβου.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > War events War eventsWar events
History HistoryHistory > Mythology MythologyMythology > Heroes and Demigods Heroes and DemigodsHeroes and Demigods
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΟΛΓΑ ΠΑΙΖΗ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE