The bombardment of the Parthenon by the Venetian army in 1687
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο βομβαρδισμός της Ακροπόλεως από τους Βενετούς το 1687, σε σχέδιο του βενετού λοχαγού Βερνέντα. Η εικόνα αποτελεί αρχειακό υλικό της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη και περιλαμβάνεται σε ξενόγλωσση περιηγητική έκδοση του 1854. Η συγκεκριμένη εικόνα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως αφόρμηση στο πλαίσιο Ερευνητικής Εργασίας με θέμα τη μελέτη της ‘πορείας’ και της ‘τύχης’ του Παρθενώνα και των άλλων μνημείων της Ακροπόλεως των Αθηνών εξαιτίας των ανθρώπινων παρεμβάσεων σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της Ιστορίας της Α’ τάξης Γυμνασίου και Λυκείου.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα προτείνεται να είναι οργανωμένη σε φύλλα εργασίας, κατάλληλα σχεδιασμένα από τον εκπαιδευτικό. Οι μαθητές, σε μικρές ομάδες, αρχικά καλούνται να παρατηρήσουν την εικόνα και να την περιγράψουν. Στο πλαίσιο δραστηριότητας καταιγισμού ιδεών οι μαθητές ενθαρρύνονται να εμπλακούν σε διάλογο και να ανταλλάξουν τις ιστορικές τους γνώσεις αναφορικά με το υπό διερεύνηση θέμα. Στη συνέχεια, οι μαθητές καλούνται να διεξάγουν έρευνα και να συλλέξουν φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες αναφορικά με τις «μεταμορφώσεις» ή/και καταστροφές που έχουν υποστεί ο Παρθενώνας και τα υπόλοιπα τα μνημεία της Ακροπόλεως εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης, διαχρονικά. Τα μέλη των ομάδων σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό συζητούν και προσδιορίζουν τις ειδικότερες θεματικές έρευνας που θα αναλάβει να μελετήσει κάθε ομάδα. Για παράδειγμα: α) Ο Παρθενώνας κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες, β) Ο Παρθενώνας κατά την περίοδο του οθωμανικού ζυγού, γ) Ο Παρθενώνας κατά την περίοδο των Βενετο-Τουρκικών πολέμων, δ) Χρονικό της αφαίρεσης των μαρμάρων του Παρθενώνα και άλλων μνημείων, ε) Δημιουργία χάρτη με περιεχόμενο τα Μουσεία, εκτός Ελλάδας, που φιλοξενούν σήμερα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, στ) Χρονικό της προσπάθειας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα και άλλων μνημείων. Για τη μελέτη των μαθητών προτείνεται η αξιοποίηση των πληροφοριών και των ψηφιακών εφαρμογών που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ‘Μουσείου της Ακρόπολης’. Το αποτέλεσμα της ερευνητικής εργασίας των ομάδων προτείνεται να παρουσιαστεί σε μια συμβατική ή ψηφιακή πολυτροπική παρουσίαση, στην ολομέλεια της τάξης.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Modern period (up to the 18th century A.D.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Modern period (up to the 18th century A.D.) > War events War eventsWar events
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > procedural
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΓΑΖΕΑ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE