Χαρτης του αρχαιολογικου χωρου της Ολυμπιας
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για Τοπογραφικό σχεδιάγραμμα του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας από ταξιδιωτικό οδηγό του 19ου αιώνα, το βιβλίο του Baedeker Karl: «Greece, Handbook for Travellers», Λειψία, Baedeker, 1894. Το κεφάλαιο που αφορά την Ολυμπία έγραψε ο γνωστός αρχαιολόγος Δρ. Dörpfeld, διευθυντής τότε της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας. Η Ολυμπία, υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία, πατέρα των θεών και των ανθρώπων. Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων που τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αρχαιότητας. Στην Ολυμπία, εντός του μεγαλοπρεπούς ναού του θεού, βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Ο χάρτης αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διδασκαλία των Ολυμπιακών αγώνων κρίνεται αναγκαίο να δοθεί έμφαση στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Με αφορμή το χάρτη οι μαθητές μπορούν να χωριστούν σε ομάδες και να αναλάβουν να βρουν πληροφορίες, προκειμένου να τοποθετήσουν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας τα παρακάτω αξιοθέατα: Ναός του Δία, Ναός της Ήρας, Βουλευτήριο Ολυμπίας, Άποψη του Πρυτανείου, Πρυτανείο Ολυμπίας, Αρχαίο στάδιο Ολυμπίας, Αρχαίο γυμνάσιο Ολυμπίας, Παλαίστρα Ολυμπίας, Λεωνιδαίο, Εργαστήριο του Φειδία, Θεηκολεών, Ζάνες, Φιλιππείο, Στοά της Ηχούς, Μητρώον, Νοτιοανατολικό κτήριο της Ολυμπίας, Βωμός του Δία στην Ολυμπία, Βωμός της Ήρας στην Ολυμπία, Βάθρο της Νίκης του Παιωνίου, Προϊστορικό κτήριο Ολυμπίας, Πελόπιο, Νυμφαίο Ολυμπίας, Νότια Στοά Ολυμπίας, Οικία του Νέρωνα - Ανατολικές Θέρμες, Ελληνικά λουτρά Ολυμπίας, Ηρώο Ολυμπίας, Ξενώνες της Ολυμπίας, Θέρμες Λεωνιδαίου, Θέρμες Κλαδέου, Θέρμες Κρονίου, Θησαυροί της Ολυμπίας, Ιππόδρομος Ολυμπίας, Παλαιό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, Αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας. Με την παρουσίαση των εργασιών τους οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους χάρτη και να αναλάβουν ρόλους ξεναγών στον περίφημο αυτό αρχαιολογικό μας χώρο.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 15
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
TEACHING APPROACH
constructivist > experiential learning
constructivist > action research
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to apply
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΑΛΙΓΙΖΑΚΗ
metadata validator: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE