Οβελισκος του Θεοδοσιου του Α΄
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Γκραβούρα που απεικονίζει το βάθρο του οβελίσκου του Θεοδοσίου του Α από το βιβλίο «La Turquie que l’on voit, ouvrage illustré de 60 gravures tirées hors texte et de deux cartes en noir» του Γάλλου γεωλόγου και σπηλαιολόγου, συγγραφέα και ποιητή Louis Auguste Alphonse de Launay (1860-1938). Πρόκειται για τον αρχαίο αιγυπτιακό οβελίσκο του Φαραώ Τούθμωσι Γ΄, ο οποίος μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και στήθηκε το 390 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α΄ στο χώρο του ιπποδρόμου ως τιμητική στήλη των πολεμικών κατορθωμάτων του. Στη βάση του, όπως βλέπουμε, απεικονίζεται ο αυτοκράτορας ανάμεσα στους γιους του και αξιωματούχους να παρακολουθεί αγωνίσματα στο Ιπποδρόμιο. Εκτιμάται ότι ο οβελίσκος στην αρχική του μορφή είχε 30 μέτρα ύψος και ζύγιζε 400 τόνους. Πιθανότατα έσπασε κατά τη μεταφορά του και στη συνεχεία τεμαχίστηκε σε δύο μέρη. Στη σημερινή μορφή του έχει ύψος 19,6 μ.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η εικόνα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της ύστερης ρωμαϊκής Ιστορίας. Η εικόνα του βάθρου του οβελίσκου στον περίφημο ιππόδρομο της Πόλης είναι δυνατό να ενεργοποιήσει τους μαθητές σε μία συζήτηση τόσο για το έργο του Θεοδοσίου του Α΄ όσο και για την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του. Οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν τους στόχους της εμμονής των Ρωμαίων αυτοκρατόρων να μετακινούν και να τοποθετούν σε περίοπτους δημόσιους χώρους αιγυπτιακούς οβελίσκους. Κρίνεται σκόπιμο να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: Ποιο ήταν το μήνυμα που ήθελαν να διοχετεύσουν στο λαό τους; Η ιστορία του Θεοδοσίου του Α΄και ο τρόπος διακυβέρνησης του συνάδει με αυτούς τους στόχους; Πως προσπάθησε ο Θεοδόσιος να επιβληθεί στους υπηκόους του; Για ποιους λόγους επικρίθηκε ιστορικά; Τέλος, η εικόνα του οβελίσκου καλό είναι να δώσει την αφορμή να πληροφορηθούν οι μαθητές όλα τα αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής του ρωμαϊκού ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης, η οποία σήμερα ονομάζεται Σουλταναχμέτ και αποτελεί τουριστικό πόλο της Πόλης. Πέρα από την Αγία Σοφία βρίσκονται εκεί πολλά άλλα μνημεία, όπως τα Βυζαντινά τείχη, το Βυζαντινό υδραγωγείο, η Αγία Ειρήνη, οι ναοί του Παντοκράτορα κ.α.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Leading personalities Leading personalitiesLeading personalities
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
TEACHING APPROACH
constructivist > socratic instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΑΛΙΓΙΖΑΚΗ
metadata validator: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE