Ξυλοναυπηγικη, Ύδρα
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Στο συγκεκριμένο μαθησιακό αντικείμενο παρουσιάζεται η εικόνα από ένα μοντέλο βάρκας που έχει κατασκευαστεί στο ξυλοναυπηγείο του Λευτέρη Γρυπαίου, στο Μανδράκι, της Ύδρας (1999). Το ξυλοναυπηγείο του Γρυπαίου, αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Αποτελείται από δύο μικρά κτίσματα, στα οποία είναι εγκατεστημένος ο μηχανολογικός εξοπλισμός και από υπαίθριες εγκαταστάσεις στην ακτή. Ο πατέρας και ο παππούς του Λευτέρη Γρυπαίου ήταν κι αυτοί ναυπηγοί, ενώ ο ίδιος από μικρό παιδί εξοικειώθηκε με την ξυλοναυπηγική. Μέχρι το 1991 έφτιαχναν διάφορα είδη ξύλινων σκαφών, ενώ παλιότερα κατασκεύαζαν κυρίως σπογγαλιευτικά και αλιευτικά σκάφη. Σταδιακά όμως οι κατασκευές μειώνονταν, ώσπου σταμάτησαν τελείως. Σήμερα πλέον ασχολείται μόνο με μικροεπισκευές και συντηρήσεις ξύλινων σκαφών. Πρόκειται για εργασία που τον απασχολεί περιοδικά και για μικρό χρονικό διάστημα. Κυρίως ασχολείται με κατασκευές μοντέλων σκαφών, που αναπαριστούν με ακρίβεια διάφορους παραδοσιακούς τύπους με τις υδραίικες παραλλαγές τους. Διαθέτει ειδικό εξοπλισμό για τις μικροκατασκευές, ο οποίος αποτελείται από μικρά ηλεκτροκίνητα μηχανήματα (πλάνη, τρυπάνι, τριβείο) και διάφορα εργαλεία χειρός.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Ο εκπαιδευτικός καλεί τους μαθητές να χωριστούν σε ομάδες των δύο ατόμων και να αναζητήσουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες ή/και βίντεο και από άλλα παλιά ξύλινα μοντέλα σκαφών της Ύδρας. Γι’ αυτά τα μοντέλα οι μαθητές βρίσκουν πληροφορίες, που συνδέονται με την χρησιμότητά τους στους κατοίκους της Ύδρας και με τον ιδιαίτερο τρόπο κατασκευής τους. Στη συνέχεια οι μαθητές αναζητούν εικόνες ή/και βίντεο από άλλα ξύλινα ή πλαστικά σύγχρονα σκάφη, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Ύδρα ή και σε άλλα ναυπηγεία της Ελλάδας και καταγράφουν την σημερινή τους χρήση από τους ιδιοκτήτες τους. Στο τέλος οι μαθητές παρουσιάζουν στην ολομέλεια της τάξης τα αποτελέσματά τους και σχολιάζουν τις ομοιότητες και διαφορές των παλιών και των νέων σκαφών ως προς τα υλικά κατασκευής τους και την χρήση τους. Ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή τη συζήτηση: «Η χρήση αυτή των σκαφών (τότε και σήμερα) συνδέεται άμεσα με το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας σε κάθε εποχή; Και αν ναι με ποιο τρόπο; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στη απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού;».


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
VERSION
v 1.0 (final)
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Design & Technology Design & TechnologyDesign & Technology > Construction of a maquette Construction of a maquetteConstruction of a maquette
TEACHING APPROACH
cognitivist
cognitivist > direct instruction
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
cognitivist > problem – based
cognitivist > reciprocal teaching
constructivist > socratic instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > knowledge > procedural
cognitive > process
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to apply
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE