Ο κ. Τρικουπης
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Ο «πατέρας» της ελληνικής δημοσιογραφίας Βλάσης Γαβριηλίδης (1848-1920) υπογράφει με το ψευδώνυμο «Καλιβάν» αυτό το δίστηλο πρωτοσέλιδο άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε, το 1883( Vol 4, No 526), στην εφημερίδα "Μη Χάνεσαι" (1880-1883), της οποίας ήταν και διευθυντής. Το άρθρο είναι πλήρες επικρίσεων και σκωμμάτων στους πολιτικούς χειρισμούς του Χαρίλαου Τρικούπη ( τενεκές, τσόχα, ξεπεσμένος, χιονάνθρωπος), ο οποίος, σύμφωνα με αυτό, απέτυχε παταγωδώς να πραγματοποιήσει δύο εθνικούς στόχους – προσδοκίες, όπως όφειλε και όπως είχε υποδείξει και δημοσιεύσει η ίδια εφημερίδα : ο πρώτος ήταν η Μεταρρύθμιση και ο δεύτερος, η Ένωση. Ο πρώτος απέτυχε, διότι ο Τρικούπης, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, συντήρησε συνειδητά τη νοοτροπία και το καθεστώς πελατειακού κράτους και επικρίθηκε ως ρουσφετοπατριάρχης. Επομένως, δεν μπορούσαν να γίνουν μεταρρυθμίσεις προς όφελος της πατρίδας, αφού ο πρωθυπουργός, όπως διατείνεται η εφημερίδα, ήταν αριβίστας, εγωπαθής, υποκριτής και αρχομανής. Απέτυχε και ο δεύτερος στόχος, της Ένωσης, λόγω μιας πληθώρας πολιτικών λαθών και άστοχων προσωπικών χειρισμών ( διάλυση ναυτικών σχολών και του στρατού, σύγκρουση με το Γρίβα, «πάγωμα» του Μακεδονικού ζητήματος, εύνοια των νεόπλουτων «χρυσοκάνθαρων», βαριά φορολογία, φτωχοποίηση). Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν να χρεοκοπήσει πολιτικά, ηθικά και κομματικά.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το άρθρο σχολιάζει την πολιτική του πρωθυπουργού της χώρας Χαρίλαου Τρικούπη αναφορικά με τη στάση που ακολουθεί απέναντι σε Ελλάδα και Ευρώπη .Η χρήση του αντικειμένου μπορεί να συμβάλει στη διεξαγωγή έρευνας για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής αυτής στη χώρα μας. Οι μαθητές θα διευρύνουν τις γνώσεις τους μελετώντας το συγκεκριμένο άρθρο με θέμα την πολιτική του Τρικούπη και θα επιχειρήσουν με γνώμονα την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία, να επισημάνουν τις αρετές, τα επιτεύγματα, αλλά και τις τυχόν αστοχίες και λάθη του μεγάλου Έλληνα πολιτικού άνδρα. Δύναται να χρησιμοποιηθεί ως έναυσμα, για να διεξάγουν οι μαθητές μια έρευνα για τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα της εποχής αυτής. Αφού συλλέξουν σχετικό υλικό, οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν μια χρονογραμμή ή μια ψηφιακή αφήγηση, όπου θα αναφέρουν τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής και θα αναδεικνύουν τις επιλογές των πολιτικών ηγεσιών της χώρας κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 20
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library & Information Center of the Univ. of Patras
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Leading personalities Leading personalitiesLeading personalities
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to pay attention
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Καλιβάν
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΥΑΝΑΚΗ
metadata validator: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
publisher: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE