Thessaloniki, 1850
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Επιχρωματισμένη λιθογραφία με άποψη της Θεσσαλονίκης από το βιβλίο Piraeus and Ports of the Mediterranean Sea. The hellenic maritime Tradition through Centuries-Engravings, Αθήνα, Eurodimension, 2000. Είναι μία από τις ογδόντα τέσσερις αναπαραγωγές απόψεων λιμένων, που φιλοτεχνήθηκαν κυρίως τον 19ο αιώνα με βάση απεικονίσεις σε εβδομαδιαία ταξιδιωτικά περιοδικά, που κυκλοφορούσαν στην Αγγλία και τη Γαλλία. Μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τη διδασκαλία της Νεότερης Ιστορίας στη Γ΄ Γυμνασίου, στο πλαίσιο ενότητας που αναφέρεται στην ιστορία των Βαλκανίων κατά τον 19ο αιώνα.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Στο πλαίσιο της διδασκαλίας ενότητας που πραγματεύεται την κατάσταση στα Βαλκάνια κατά τον 19ο αιώνα, ο εκπαιδευτικός αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Παρουσιάζει με ηλεκτρονικό υπολογιστή και βιντεοπροβολέα την παρούσα λιθογραφία και ζητά από τους μαθητές να περιγράψουν τι βλέπουν. Οι μαθητές παρατηρούν την πλούσια εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού της πόλης. Ο εκπαιδευτικός ενημερώνει τους μαθητές ότι η πόλη που απεικονίζεται είναι η Θεσσαλονίκη το 1850 και αναφέρει σχετικές πληροφορίες: στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης απετέλεσε σημαντικό κέντρο διακίνησης εμπορευμάτων από και προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Υπήρξε εμπορικός σταθμός που συνέδεε τον Ατλαντικό Ωκεανό με τη Μαύρη Θάλασσα, τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης με τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και την Ανατολή. Συνδεόταν με όλα τα μεγάλα λιμάνια της εποχής όπως τη Μασσαλία, τη Βενετία, την Τεργέστη, το Λιβόρνο, καθώς και με τα μεγαλύτερα λιμάνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Αλεξάνδρεια, τη Λάρνακα, την Πάτρα, τα νησιά του Αιγαίου, και κυρίως τη Σμύρνη. Πολυτελή εμπορεύματα, πρώτες ύλες, μπαχαρικά και άλλα αποικιακά είδη έφθαναν στο λιμάνι της πόλης με τα πλοία από όλο τον κόσμο και ανταλλάσσονταν με σιτηρά, καπνά, φαρμακευτικές ουσίες, βαφές, δέρματα, μετάξι, βαμβάκι. Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη υπήρξε κατά την περίοδο εκείνη κέντρο συγκέντρωσης, αποθήκευσης και μεταφοράς στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της ευρύτερης περιοχής. Η μεταφορά γινόταν μέσω χερσαίων ή υδάτινων δρόμων.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 15
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Economy EconomyEconomy
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE