The port of Trebizond, 1840
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Επιχρωματισμένη λιθογραφία με άποψη του λιμανιού Τραπεζούντας από το βιβλίο Piraeus and Ports of the Mediterranean Sea. The hellenic maritime Tradition through Centuries-Engravings, Αθήνα, Eurodimension, 2000. Είναι μία από τις ογδόντα τέσσερις αναπαραγωγές απόψεων λιμένων που φιλοτεχνήθηκαν κυρίως τον 19ο αιώνα, με βάση απεικονίσεις σε εβδομαδιαία ταξιδιωτικά περιοδικά, που κυκλοφορούσαν στην Αγγλία και τη Γαλλία. Μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τη διδασκαλία της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στη Γ΄ Λυκείου, στο πλαίσιο ενότητας που αναφέρεται στο Ανατολικό Ζήτημα.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Ο εκπαιδευτικός κατά τη διδασκαλία ενότητας που πραγματεύεται το Ανατολικό Ζήτημα, αναφέρεται στο αυτοκρατορικό διάταγμα «Χάτι Χουμαγιούν», με το οποίο ο σουλτάνος υποσχόταν πλήρη ισότητα των υπηκόων του ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή καταγωγής. Με το διάταγμα αυτό εγκαινιάστηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία η περίοδος του «Τανζιμάτ» (μεταρρυθμίσεων). Μία από τις πόλεις που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα, εκμεταλλευόμενη τις μεταρρυθμίσεις αυτές, ήταν η Τραπεζούντα, πόλη της Μικράς Ασίας στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει με ηλεκτρονικό υπολογιστή και βιντεοπροβολέα την παρούσα λιθογραφία και ζητά από τους μαθητές να περιγράψουν τι βλέπουν. Οι μαθητές παρατηρούν την πλούσια εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού της πόλης. Ο εκπαιδευτικός πληροφορεί τους μαθητές ότι ο 19ος αιώνας υπήρξε περίοδος ακμής της πόλης. Αναπτύχθηκε το εμπόριο με όλες τις παρευξείνειες χώρες, οι Έλληνες της Τραπεζούντας απέκτησαν αξιόλογη οικονομική δύναμη. Στην πόλη λειτουργούσαν τέσσερις τράπεζας, από τις οποίες οι τρεις ήταν ελληνικές. Ιδρύθηκαν αθλητικοί, πολιτιστικοί, φιλανθρωπικοί σύλλογοι και θεατρικές ομάδες, κυκλοφορούσε μεγάλος αριθμός εντύπων και εφημερίδων. Το «Ελληνικόν Φροντιστήριον Τραπεζούντος», ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια της Μικράς Ασίας, αναδιοργανώθηκε. Η ακμή της Τραπεζούντας διήρκεσε μέχρι τις αρχές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πόλη παρέμεινε ελληνική μέχρι την Ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη μικρασιατική καταστροφή.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
15 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Economy EconomyEconomy
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE