Μακεδονικον ημερολογιον 1908
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Η επετηρίδα αυτή του Μακεδονικού συλλόγου «Ο Μέγας Αλέξανδρος», που βρίσκεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, τυπώθηκε στην Αθήνα και έχει ως σύνθημά της στις πρώτες σελίδες -μαζί με την απεικόνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου- τη φράση «Σώσωμεν την Μακεδονίαν». Εντάσσεται, λοιπόν, στα πλαίσια του Μακεδονικού Αγώνα των ετών 1904 -1908, που αποτελεί μια από τις σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Σ’ αυτόν τον αγώνα καίριο ρόλο έπαιζε η περιφρούρηση του ελληνικού φρονήματος των γηγενών πληθυσμών απέναντι στις βουλγαρικές προσπάθειες για διείσδυση στη Μακεδονία που, τυπικά, απέβλεπαν στον θρησκευτικό προσηλυτισμό, ουσιαστικά, όμως, στην ισχυροποίηση των βουλγαρικών διεκδικήσεων στη Μακεδονία εν όψει της υποχώρησης των Οθωμανών. To μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας Γυμνασίου-Λυκείου.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει την ηλεκτρονική μορφή του Μακεδονικού Ημερολογίου του 1908. Υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε ανατρέχει στα περιεχόμενα (που τότε συνηθιζόταν να βρίσκονται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου) είτε το ξεφυλλίζει ηλεκτρονικά. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι μαθητές είναι ο ρόλος του βιβλίου. Έτσι, αναγράφονται στον πίνακα της τάξης με κεφαλαία γράμματα οι φράσεις του βιβλίου «Πνευματικοί Μακεδονομάχοι», «Γνωρίσωμεν την Μακεδονίαν! Ιδού το έμβλημα του βιβλίου μας». Οι μαθητές χωρίζονται μετά σε ομάδες. Η κάθε ομάδα έχει να παρουσιάσει από ένα θέμα του Ημερολογίου. Για παράδειγμα μία ομάδα αναφέρεται στην πολύ εντυπωσιακή παρατήρηση στις πρώτες σελίδες, οπού αναγράφονται-όπως και σήμερα-π.χ. οι φάσεις της σελήνης ή «ο ήλιος εις τον Υδροχόον» για τον Ιανουάριον αλλά με λεπτομερέστερη παρατήρηση φαίνεται ότι το ημερολόγιο έχει διπλές ημερομηνίες, μία του παλαιού και μία του νέου ημερολογίου. Επίσης, τονίζουν το γεγονός ότι οι μήνες πλάι στο όνομά τους έχουν και το μακεδονικό όνομα π.χ. Ιανουάριος είναι ο μακεδονικός Περίτιος. Έτσι κατανοούν ότι ενισχυόταν η γλωσσική συνέχεια. Άλλη ομάδα παρουσιάζει τις πόλεις της Μακεδονίας, όπως οι Σέρρες με στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό και τα εκπαιδευτήρια ή τα spa (όπως στον Λαγκαδά). Η τρίτη ομάδα ήθη-έθιμα, παροιμίες, παραμύθια, δημοτικά τραγούδια. Η τέταρτη ομάδα παρουσιάζει φράσεις, όπως «Ελλάς εστί και η Μακεδονία» του Στράβωνος, ανθολογημένες στο ημερολόγιο. Άλλη ομάδα, τέλος, παρουσιάζει τους ήρωες μακεδονομάχους και τις φωτογραφίες τους.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
METADATA PAGE URL
CONTENT PROVIDER URL
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/7685
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Digital Library of Serres
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Political and ideological Issues Political and ideological IssuesPolitical and ideological Issues
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > procedural
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to apply
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Bonzon, Paul-Jaques
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΛΕΒΙΖΟΥ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
publisher: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE