Η δυτικη πλευρα του Παρθενωνα
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Ιστορική φωτογραφία (γύρω στα 1860) με θέμα τη δυτική πλευρά του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών. Διακρίνονται 8 κίονες δωρικού ρυθμού και το αέτωμα, το οποίο εκοσμείτο με γλυπτή σύνθεση εμπνευσμένη από τη διαμάχη της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κηδεμονία της πόλης, με την παρουσία θεών, μυθικών βασιλέων και ηρώων της Αττικής. Πάνω από το επιστύλιο της εξωτερικής κιονοστοιχίας του ναού και κάτω από το γείσο ήταν τοποθετημένες οι συνολικά 92 μετόπες που εναλλάσσονταν με τρίγλυφα και ήταν διακοσμημένες με ανάγλυφες παραστάσεις - τα παλαιότερα από τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα. Στη δυτική πλευρά το θέμα ήταν η Αμαζονομαχία. Σώζονται και εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης όλες οι μετόπες (14) της πλευράς. Από το δυτικό αέτωμα (αγώνας Αθηνάς και Ποσειδώνα) σώζονται και εκτίθενται • στο Μουσείο Ακρόπολης: 8 μορφές (B, E, J, K, S, U, V, W) • στο Βρετανικό Μουσείο: 4 μορφές (A, P, Q, T) • θραύσματα της ίδιας μορφής στο Βρετανικό Μουσείο και στο Μουσείο Ακροπόλεως: 6 μορφές (C, H, L, M, N, O).

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Διδακτικός σκοπός του αντικειμένου είναι να αποτελέσει αφόρμηση για τη μελέτη του Παρθενώνα ως ενός κορυφαίου και ανεπανάληπτου πολιτικού, κοινωνικού, λατρευτικού, ιδεολογικού και αισθητικού γεγονότος της κλασικής εποχής και του 5ο π.Χ. αι. Οι διδακτικές προσεγγίσεις και μέθοδοι που θα επιλεγούν μπορούν να υπηρετούν το καθένα ή και συνδυασμούς από τα παραπάνω χαρακτηριστικά της εποχής στην οποία ανήκει το μαθησιακό αντικείμενο και οι δημιουργοί του. Η συγκεκριμένη εικόνα μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια ανοιχτή προσέγγιση της γνώσης κατά την οποία, μέσω διερευνητικής και ανακαλυπτικής μάθησης, οι μαθητές/-τριες γνωρίζουν το αντικείμενο, μελετούν την ιστορικότητά του και βιώνουν το αξιακό του υπόστρωμα σε μία δημιουργική σχέση διαλόγου μεταξύ του παρελθόντος με το παρόν. Προτείνεται η παιδαγωγική χρήση μέσα από τη σύνδεσή του με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Δημοτικού, Γυμνασίο και Λυκείου για την Ιστορία. Επιπλέον, η διαθεματικότητα μπορεί να λειτουργήσει σε πολλά επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρονται τα πεδία της Αρχιτεκτονικής, της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, της Μουσειακής Αγωγής, της Αισθητικής Αγωγής, της Φιλοσοφίας, της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 20
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Benaki Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
constructivist > experiential learning
constructivist > action research
constructivist > design-based learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to pay attention
affective > to organize values
psychomotor > to imitate and try
psychomotor > to adapt and perform creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΕΛΣΗΣ
metadata validator: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Μπενάκη
publisher: Μουσείο Μπενάκη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE