The Cave of Hermes and Herakles at ancient Thera, Santorini.
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο είναι φωτογραφία του Ελβετού φωτογράφου François Frédéric Boissonnas που προέρχεται από το βιβλίο του "Des Cyclades en Crète au gré du vent" που εκδόθηκε το 1919. Απεικονίζει το λαξευτό σπήλαιο που ήταν αφιερωμένο στον Ερμή και τον Ηρακλή στην αρχαία Θήρα και σώζεται εν μέρει στις μέρες μας. Είναι τεκμηριωμένο από τα ευρήματα ότι το νησί κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή (μέσα 5ης χιλιετίας π.Χ. τουλάχιστον) μέχρι και τα μέσα περίπου του 17ου αι. π.Χ., όταν μία σφοδρή ηφαιστειακή έκρηξη το κατακερματίζει και το ενταφιάζει κάτω από παχιές αποθέσεις ηφαιστειακών υλικών. Από τότε μένει έρημο για αιώνες. Γι αυτό το λόγο και οι πληροφορίες των γραπτών πηγών για τη Θήρα είναι περιορισμένες. Ο Απόλλωνας ο "Κάρνειος" ήταν από τους Αρχαίους Θεούς που λατρεύτηκε στην Αρχαἰα Θήρα. Υπάρχει ο αρχαϊκός ναός του Καρνείου Απόλλωνα,το πιο σπουδαίο ιερό της πόλης, στην πλατεία του οποίου οι κάτοικοι γιόρταζαν κάθε Σεπτέμβριο τα Κάρνεια. Στα ανατολικά του βρισκόταν το γυμνάσιο των εφήβων. Άμεση σχέση με το γυμνάσιο έχει ένα μικρό φυσικό σπήλαιο, κοντά στην αυλή του γυμνασίου, αφιερωμένο στον Ηρακλή και στον Ερμή. Η περιοχή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της ελληνικής γραφής, γιατί διασώθηκαν πολλές επιγραφές που χρονολογούνται στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. Οι επιγραφές αυτές είναι πρόχειρα χαράγματα στους λείους βράχους και αναφέρουν ονόματα εφήβων και φράσεις, ενώ άλλες πάλι αναφέρουν ονόματα θεών και ηρώων. Το αλφάβητο των επιγραφών αυτών, σε σύγκριση με αλφάβητα άλλων περιοχών, παρουσιάζει πολλές ιδιορρυθμίες: φαίνεται ότι οι Θηραίοι το παρέλαβαν κατευθείαν από την Ανατολή, χωρίς να μεσολαβήσουν άλλες ελληνικές πόλεις.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το παρόν μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί ως αφόρμηση σε θέματα διδασκαλίας σχετικά με τις λατρευτικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, τους τόπους λατρείας και τα αφιερώματα στους θεούς. Επίσης με αφορμή τη φωτογραφία μπορεί να προσεγγιστεί η ιστορία του νησιού, οι μαθητές να γνωρίσουν τους κατοίκους του νησιού στις διάφορες χρονικές περιόδους, αναζητώντας και οι ίδιοι πληροφορίες από άλλες πηγές. Κατά την αναζήτησή τους θα προκύψει ότι το νησί δεν κατοικήθηκε συνέχεια και ότι έγιναν μεγάλες καταστροφές λόγω της ύπαρξης του ηφαιστείου. Έτσι θα δοθεί το έναυσμα για να γνωρίσουν πώς δημιουργείται το ηφαίστειο και πώς προκαλείται ο σεισμός. Μπορεί να αναζητήσουν και να βρουν πληροφορίες και για άλλα ηφαίστεια σε διάφορες περιοχές της γης και καταστροφές που έχουν επιφέρει, δουλεύοντας συνεργατικά. Μια ακόμη πρόταση είναι το μαθησιακό αντικείμενο να χρησιμοποιηθεί διαθεματικά σε ένα project με θέμα τη ζωή στη Σαντορίνη από την αρχαιότητα ως σήμερα.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
6 - 15
INTENDED END USER
SPECIAL NEEDS
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Mythology MythologyMythology > Twelve Olympians Twelve OlympiansTwelve Olympians
History HistoryHistory > Prehistory PrehistoryPrehistory > Writing WritingWriting
Geography - Geology Geography - GeologyGeography - Geology > Natural environment Natural environmentNatural environment > Lithosphere LithosphereLithosphere
TEACHING APPROACH
behaviourist > programmed instruction
cognitivist > direct instruction
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > procedural
cognitive > knowledge > meta – cognitive
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to pay attention
affective > to respond and participate
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΓΟΥΡΗ
metadata validator: ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΟΣΔΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE