Σχηματική και απλοποιημένη παρουσίαση των χημικών αντιδράσεων της αερόβιας και αναερόβιας κυτταρικής αναπνοής και των προϊόντων τους. Δίνεται έμφαση στην αλκοολική και γαλακτική ζύμωση μονοκύτταρων οργανισμών (ζυμομυκήτων και βακτηρίων), στην αξιοποίησή τους για την παρασκευή τροφίμων και αλκοολούχων ποτών και στην αναερόβια διάσπαση της γλυκόζης που συμβαίνει στα μυϊκά κύτταρα κατά την έντονη σωματική δραστηριότητα. Το μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνει σύντομη άσκηση αξιολόγησης σχετικών γνώσεων, τέσσερα ερωτήματα που αφορούν στη συσχέτιση της αλκοολικής και γαλακτικής ζύμωσης με την παρασκευή ψωμιού, κρασιού, τυριού και γιαουρτιού.