Coins of ancient Byzantium
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για μια εικόνα του 1729, η οποία αναπαριστά τρία νομίσματα της εποχής του Βυζαντίου. Στο πρώτο νόμισμα υπάρχει η ημισέληνος, με έναν μικρό ήλιο-άστρο πλαισιωμένο με έξι ακτίνες. Στο πάνω ημικύκλιο του νομίσματος, είναι γραμμένο στα Ελληνικά η λέξη «ΒΥΖΑΝΤΙΩΝ». Την ίδια λέξη έχει και το δεύτερο νόμισμα, με την διαφορά ότι είναι χωρισμένη στη μέση, από μία τρίαινα που έχει καμακώσει ένα ψάρι (μάλλον δελφίνι). Στο τρίτο νόμισμα δεσπόζει στο κέντρο ένας αμφορέας και από τη μια πλευρά έχει το κεφαλαίο γράμμα «Β», ενώ από την άλλη το κεφαλαίο γράμμα «Υ». Η ύπαρξη νομισμάτων μαρτυρά ότι στα Βυζαντινά χρόνια υπήρχε οικονομική και κοινωνική ζωή. Ερευνώντας περισσότερο ειδικά το πρώτο νόμισμα, θα δούμε, ότι η συγκεκριμένη εικόνα της ημισελήνου εμφανίζεται σε αρκετά νομίσματα, ένα από τα οποία είναι και αυτό, το οποίο «κόπηκε» τον 5ο αιώνα μ.Χ., από τον αυτοκράτορα Αναστάσιο Ι και από την πίσω πλευρά είχε την προτομή του αυτοκράτορα.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί ως εποπτικό υλικό, για την διδασκαλία της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής στο Βυζάντιο. Μπορεί να γίνει μια αναφορά για την ανάγκη των ανθρώπων για συναλλαγές, για τον τρόπο που κάθε αρχή (Αυτοκράτορας) «έκοβε» νομίσματα, την αξία τους, την χρήση τους, τον σχεδιασμό που είχε κάθε νόμισμα και τι σήμαινε για την εποχή η επιλογή της κάθε απεικόνισης. Ειδικά για το πρώτο νόμισμα, οργανώνοντας μια διερευνητική διδασκαλία, οι μαθητές θα οδηγηθούν στο συμπέρασμα, ότι η ημισέληνος υπήρχε σαν Αρχαίο σύμβολο το ''ηλιοσεληνάτο'', που έχει χαραγμένη μια ημισέληνο, η οποία συμβολίζει την Εκάτη και περικλείει ένα μικρό ήλιο-άστρο, το οποίο συμβολίζει την Αφροδίτη. Πολλά χρόνια αργότερα όταν έφτασαν οι Οθωμανοί στην περιοχή της Μικράς Ασίας (κυρίως όμως οι Σελτζούκοι Τούρκοι οι οποίοι αντέγραψαν σε πάρα πολλά πράγματα το ανώτερο πολιτισμικά Βυζάντιο), «δανείστηκαν» την ημισέληνο από τους Βυζαντινούς και σταδιακά έγινε το έμβλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μέχρι τον 18ο αιώνα, το τουρκικό εθνόσημο ήταν η απλή ημισέληνος, χωρίς το άστρο. Το άστρο το πρόσθεσε ο σουλτάνος Σελίμ Γ΄ (1789-1808 μ.Χ.) και είχε οκτώ ακτίνες, ενώ ο σουλτάνος Αβδούλ Μετζίτ (1840-1861 μ.Χ.) το έκανε με πέντε ακτίνες. Στο συγκεκριμένο μαθησιακό αντικείμενο έχει έξι ακτίνες.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
6 - 15
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Byzantine and Medieval History Byzantine and Medieval HistoryByzantine and Medieval History > Economy EconomyEconomy
TEACHING APPROACH
behaviourist > programmed instruction
cognitivist > direct instruction
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
constructivist > cognitive apprenticeship
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
affective > to pay attention
affective > to respond and participate
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΓΚΕΛΑΚΗΣ
metadata validator: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE