Only Photodentro Repositories
User Generated Content
Clear active filters
Subscribe to a subject area to receive notifications for new items
The hegumenos of Preveli Monastery, Crete
METADATA PROVIDER
LEARNING OBJECT PROVIDER
DESCRIPTION
Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1919 από τον ελβετό φωτογράφο και φιλέλληνα François Frédéric Boissonnas ή Fred (1858-1946). Αυτός μαζί με τον ελληνιστή λόγιο αχώριστο φίλο του και σύντροφο στα ταξίδια του Daniel Baud-Bovy, ταξίδεψαν στην Ελλάδα από το 1903 μέχρι το 1920, έχοντας στις «αποσκευές» τους όλα τα στερεότυπα για την Ελλάδα, όπως αυτά τους μεταφέρθηκαν από ταξιδιώτες προγενέστερων αιώνων. Ο Fred ταξίδεψε και πήρε φωτογραφίες από παντού, από την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη, και από την Ιθάκη έως τον Όλυμπο και το Άγιον Όρος. Ως φωτογράφος, ο Fred καταπιάστηκε με το ελληνικό φως, την ομορφιά και τη μνήμη. Φως, τοπία, ιστορία και άνθρωπος ενωμένα σε μια μοναδική αποτύπωση, η οποία διδάσκει τον σεβασμό του ενός προς τον άλλο, κάτι που έναν αιώνα αργότερα είχε ήδη χαθεί. Ο Fred στις επτά χιλιάδες λήψεις που έκανε μόνο στην Ελλάδα ανέδειξε όχι μόνο την τότε Ελλάδα αλλά και την βαθιά του πίστη, τον θαυμασμό και την λατρεία του για κάθε τι το ελληνικό. (βλ. BAUD-BOVY, Daniel, BOISSONNAS, Frédéric. Des Cyclades en Crète au gré du vent, Geneva, Boissonnas & Co, 1919). Η εικόνα του Ηγουμένου αφορά την Ιερά Μονή Πρέβελης. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο πρώτος πυρήνας της Μονής οργανώθηκε κατά τη Β' βυζαντινή περίοδο της Κρήτης, περί το τέλος του 10ου ή τις αρχές του 11ου αιώνα. Κατά τη μετέπειτα περίοδο της Κρητικής Ιστορίας, την περίοδο των μεγάλων επαναστάσεων, η Ιερά Μονή Πρέβελης βρέθηκε στο κέντρο των απελευθερωτικών αγώνων, βοήθησε με ποικίλους τρόπους την υπόθεση της Κρητικής Ελευθερίας και γνώρισε επανειλημμένες καταστροφές από τους Τούρκους. Η θρυλική μορφή του "Φιλικού" Ηγουμένου Μελχισεδέκ Τσουδερού (1803-1823) δεσπόζει κατά τα δύο πρώτα έτη της Επαναστάσεως του 1821. Ο ηρωικός Μελχισεδέκ αφού έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, πληγώθηκε θανάσιμα στο Πολεμάρχι Κισάμου στις 5-2-1823. Άλλες σημαντικές φυσιογνωμίες ηγουμένων και αδελφών της Μονής υπήρξαν οι: Επίσκοπος Λάμπης Νικόδημος (1831 -1845), Αγαθάγγελος Παπαβασιλείου (1864-1871), Καλλίνικος Σπιταδάκης (1872-1892), και Αγαθάγγελος Λαγουβάρδος (1936-1944). Ευθύς μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς, στο Μοναστήρι άρχισαν να συγκεντρώνονται στρατιώτες που είχαν αποκλειστεί, 'Ελληνες, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Άγγλοι, για να διασωθούν τελικά με υποβρύχια στη Μέση Ανατολή από τη περιοχή της Λίμνης και με ενέργειες του ηγουμένου Αγαθαγγέλου. 'Ετσι και το 1941 το μοναστήρι εκπληρώνει τον ιστορικό του προορισμό, όπως και παλαιότερα. Στις 25-8-1941 οι Γερμανοί κατέστρεψαν το μοναστήρι και πολλοί μοναχοί οδηγήθηκαν στις φυλακές των Χανίων. Στα τέλη του 1943 η Μονή είχε αναλάβει τις δυνάμεις της και μπορούσε να ανταποκριθεί και πάλι στο έργο της.
EDUCATIONAL DESCRIPTION
Οι μαθητές μπορούν να διερευνήσουν την σημασία των φιλελλήνων στην ανάδειξη μιας διαφορετικής Ελλάδας στο εξωτερικό. Οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν τα στοιχεία της συγκεκριμένης εικόνας και να συζητήσουν είτε σε ομάδα είτε σε ολομέλεια γι’ αυτά. Οι μαθητές μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα που τους προκαλεί αυτή η εικόνα διαβάζοντας την ιστορία σημαντικών ηγουμένων του μοναστηριού. Οι μαθητές μπορούν να κληθούν να βρουν τις πιθανές αλλαγές στα «στοιχεία» αυτής της εικόνας αν σήμερα τραβούσε κάποιος φωτογραφία με το ίδιο θέμα. Σ’ αυτές τις αλλαγές θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και αλλαγές στο ελληνικό τοπίο ειδικά στον 20ό αιώνα. Οι μαθητές θα μπορούσαν να αναζητήσουν πληροφορίες από το διαδίκτυο και άλλες ιστορικές πηγές για τον ρόλο (θρησκευτικό, κοινωνικό, ιστορικό) των μοναστηριών στην Ελλάδα. Επίσης θα μπορούσαν να αναζητήσουν εμβληματικές μορφές ηγουμένων από τις Ιερές Μονές άλλων περιοχών της Ελλάδας.
LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
METADATA PAGE URL
CONTENT PROVIDER URL
TYPICAL LEARNING TIME
2:00:00
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/1345
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
VERSION
v1.0 (final)
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory
> Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century)
> War events War eventsWar events
Religious Education Religious EducationReligious Education > Ecclesiastical History Ecclesiastical HistoryEcclesiastical History > Monastic life Monastic lifeMonastic life
Religious Education Religious EducationReligious Education > Ecclesiastical History Ecclesiastical HistoryEcclesiastical History > Monastic life Monastic lifeMonastic life
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
affective
affective > to pay attention
affective > to respond and participate
affective > to organize values
affective > to form and follow a system of values
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
affective
affective > to pay attention
affective > to respond and participate
affective > to organize values
affective > to form and follow a system of values
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator:
Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor:
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
Show user comments and ratings Hide user comments and ratings
USER COMMENTS
Συνδεθείτε για να προσθέσετε το δικό σας σχόλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια για το συγκεκριμένο αντικείμενο.
USER RATINGS
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Total votes: 0
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Total votes: 0
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Total votes: 0
aggregator