Γλυπτο του Γ. Λαππα
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για άτιτλο γλυπτό του Γιώργου Λάππα, λίγο μικρότερο από το φυσικό μέγεθος μιας ανθρώπινης φιγούρας (1,32μ ύψος). Έτος δημιουργίας: 1991. Παριστάνεται μια κατακόκκινη αφαιρετική φιγούρα, από το επίπεδο σώμα της οποίας έχουν αφαιρεθεί περιγραμματικά η αναπνευστική οδός και οι πνεύμονες, τα οποία η μορφή κρατάει στο ύψος του θώρακα, σε μια κίνηση που θυμίζει προσφορά. Τα χέρια, οι σχηματοποιημένοι πνεύμονες και η βάση του γλυπτού κινούνται στον τρισδιάστατο χώρο, σε αντίθεση με το βασικό κορμό, που είναι επίπεδος. Ο Γιώργος Λάππας, ένας από τους πιο εφευρετικούς και ανήσυχους καλλιτέχνες της γενιάς του ΄50, συνέβαλε σημαντικά στην ανανέωση της νεοελληνικής γλυπτικής, αφού πρότεινε μια πρωτοποριακή άποψη του γλυπτικού περιβάλλοντος, αναπροσδιορίζοντας έτσι την έννοια της τρισδιάστατης δημιουργίας σε σχέση με το χώρο. Σημαντικό στοιχείο για την αποκωδικοποίηση του έργου του είναι η σύνδεση της τέχνης με την ψυχολογία: οι πρώτες του σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία και η εμπειρία του σε ψυχιατρικά ιδρύματα υπήρξαν καθοριστικές για την εικαστική του μελέτη. Η τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως εκφράζεται συμβολικά μέσα από το έργο του Λάππα, και ειδικά μέσα από τις χαρακτηριστικές κατακόκκινες, μερικά ή ολοκληρωτικά αποδομημένες φιγούρες του, συνδέει για τον καλλιτέχνη την ψυχολογία με την τέχνη, με έναν τρόπο πάρα πολύ συγγενικό με την αρχαία τραγωδία και με την έννοια της κάθαρσης.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής σε θεματικές διδασκαλίες (Εικαστικά και Ιστορία της Τέχνης) ή ερευνητικές εργασίες και προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται θεματικά με την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης (ή συγκεκριμένα της γλυπτικής) στην Ελλάδα. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφαιρετικής μελέτης του ανθρώπινου σώματος στη σύγχρονη γλυπτική, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μελετηθεί για την οριακή μετάβαση από τις 2 στις 3 διαστάσεις. Για το σκοπό αυτό μπορεί να συγκριθεί με άλλα έργα του Γ. Λάππα, και ειδικότερα με τα έργα της σειράς "Αστοί", όπου οι κόκκινες φιγούρες, περισσότερο τρισδιάστατες, αποδομούνται στο χώρο, τα μέλη τους αποσυνδέονται από τον κορμό και συναθροίζονται μηχανικά σε νέα σώματα. Σε ένα πιο πρακτικό και εργαστηριακό επίπεδο, στο μάθημα των Εικαστικών οι μαθητές θα μπορούσαν να πειραματιστούν με τη μετάβαση από τις 2 στις 3 διαστάσεις και τις σύγχρονες διατυπώσεις του γλυπτικού χώρου, με αφορμή το συγκεκριμένο έργο, αλλά και σε συνδυασμό με άλλα έργα γλυπτικής που κινούνται με αφαιρετικό ή εξπρεσσιονιστικό τρόπο στα όρια αυτής της μετάβασης (πχ Τζιακομέτι).
Μια δραστηριότητα επίσης που προτείνεται είναι η σύνδεση από τους μαθητές της τέχνης και της ψυχολογίας, με αφορμή το έργο του Λάππα. Η ανάλυση των ισχυρών συμβόλων του έργου από τους ίδιους τους μαθητές, σε συνδυασμό με την αναζήτηση στο διαδίκτυο άλλων έργων και συνεντεύξεων του καλλιτέχνη, ο οποίος αναφέρεται πολύ συχνά σε αυτή τη σύνδεση, θα μπορεί να πυροδοτήσει ένα ενδιαφέρον πεδίο συζητήσεων στην τάξη.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 20
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Frissiras Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Φρυσίρα (Μουσείο Φρυσίρα)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Sculpture SculptureSculpture
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Λάππας Γιώργος, Lappas George
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
metadata validator: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Φρυσίρα
publisher: Μουσείο Φρυσίρα
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE