Εργασιες κατασκευης της σιδηροδρομικης γεφυρας Παπαδιας
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Η εικόνα αυτή απεικονίζει τις εργασίες κατασκευής της σιδηροδρομικής γέφυρας Παπαδιά του Νομού Φθιώτιδας το 1948 από τον φωτογράφο Ιωάννη Λάμπρο, μετά την καταστροφή της από τους Γερμανούς, κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα το 1944. Η γέφυρα της Παπαδιάς βρίσκεται στη σιδηροδρομική γραμμή Πειραιά-Λάρισας, η οποία άρχισε να κατασκευάζεται για πρώτη φορά το 1890. Η γέφυρα της Παπαδιάς ήταν ιδιαίτερα δραχμοβόρα και χρονοβόρα. Η αποπεράτωσή της και τα εγκαίνια λειτουργίας έγιναν το 1905. Ο Ιωάννης Λάμπρος (1915-1988) ξεκίνησε τους φωτογραφικούς του πειραματισμούς την περίοδο του μεσοπολέμου. Από το 1961 έως το 1968 συνεργάστηκε με τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.). Φωτογραφίες του χρησιμοποιήθηκαν για την εικονογράφηση αφισών του οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής εικόνας της χώρας μας. Ο ανήσυχος φωτογραφικός του φακός, ταυτόχρονα, κατέγραψε την ομορφιά του ελληνικού τοπίου, μεταφέροντας με ευγένεια και νοσταλγία το θεατή σε μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες των δύο ατόμων αναζητούν στο διαδίκτυο κείμενα και εικόνες για τη γέφυρα Παπαδιάς και για τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Στη συνέχεια καλούνται να βρουν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους ως προς τον τρόπο κατασκευής τους και ως προς τις διαστάσεις τους. Οι ίδιες ομάδες αναζητούν πληροφορίες και εικόνες για τις μεγαλύτερες γέφυρες στον κόσμο και καλούνται να τις συγκρίνουν με τις γέφυρες της Ελλάδας. Όλες αυτές τις πληροφορίες τις παρουσιάζουν στην ολομέλεια και συζητούν για τον τρόπο που η σύγχρονη μηχανική έχει καταφέρει να κατασκευάσει τέτοια έργα. Στο τέλος, οι μαθητές παρατηρούν την εικόνα των εργατών στην γέφυρα Παπαδιάς, οι οποίοι εργάζονται χωρίς προστατευτικά μέσα, και συζητούν για τις αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται σε χώρους εργασίας.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 15
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Benaki Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
VERSION
V1.0
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Technology and science Technology and scienceTechnology and science
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
cognitivist > reciprocal teaching
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > process
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to apply
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Μπενάκη
publisher: Μουσείο Μπενάκη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE