Hagiography of the Crucifixion, Crete
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Λεπτομέρεια από φορητή εικόνα με θέμα τη Σταύρωση, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον κρητικό αγιογράφο Κωνσταντίνο Παλαιοκάπα μεταξύ 1635 και 1640 μ.Χ. Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Γωνιάς στην Κρήτη, όπου σώζονται μέχρι σήμερα μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φορητές εικόνες της Κρητική σχολής του νησιού. Αγιογραφήθηκαν κατά τον 17ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία ακμάζει η φιλοτέχνηση φορητής εικόνας, ενώ η δημιουργία αγιογραφικών τοιχογραφιών βρίσκεται σε παρακμή. Ο αγιογράφος Κ. Παλαιοκάπας συνεχίζει την τεχνική της φορητής εικόνας με την παλαιά παράδοση, η οποία θεωρήθηκε ότι εκφράζει τη στενότητα των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Η αγιογραφία μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Μεσαιωνικής και Νεότερης Ιστορίας στη Β΄ Γυμνασίου και στη Β΄ Λυκείου, κατά τη μελέτη της τέχνης την εποχή που ο Ελληνισμός βρισκόταν υπό Βενετική και Οθωμανική κατοχή, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Ο εκπαιδευτικός μπορεί να αξιοποιήσει την εικόνα κατά τη μελέτη της Κρητικής Σχολής στη Ζωγραφική, με στόχο να εντοπίσουν οι μαθητές τα χαρακτηριστικά της σχολής αυτής. Η μελέτη της συγκεκριμένης εικόνας, η οποία αποτελεί λεπτομέρεια της αγιογραφίας προτείνεται να συνδυαστεί με τη μελέτη ολόκληρης της φορητής εικόνας (ο εκπαιδευτικός μπορεί να βρει τη φορητή εικόνα στον ιστοχώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών). Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει την εικόνα της Σταύρωσης και την εικόνα με το κεφάλι του Εσταυρωμένου μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και βιντεοπροβολέα. Ερωτήματα που μπορεί να τεθούν στους μαθητές είναι τα εξής: Ποιο χρώμα κυριαρχεί στο πρόσωπο του Εσταυρωμένου; Πώς παρουσιάζεται η μορφή του προσώπου του; Πώς παρουσιάζονται τα υπόλοιπα πρόσωπα (στάση - κίνηση σώματος); Πώς θα χαρακτηρίζατε την κίνησή τους; Ποια είναι η έκφραση του προσώπου τους; Ποια χρώματα χρησιμοποιούνται; Ποιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται από τη χρήση αυτών των χρωμάτων; Θα χαρακτηρίζατε την εικόνα φωτεινή ή σκοτεινή; Πώς θα χαρακτηρίζατε την τέχνη αυτή; Ποια συναισθήματα σας προκαλεί η εικόνα; Από τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα προκύψει ο χαρακτηρισμός της ζωγραφικής της Κρητικής Σχολής ως λιτή, απλή, με ασκητικό χαρακτήρα, έντονη σεμνοπρέπεια, κατάνυξη και ευλάβεια.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Modern period (up to the 18th century A.D.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Modern period (up to the 18th century A.D.) > Arts, Letters and Culture Arts, Letters and CultureArts, Letters and Culture
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Palaiokapas Konstantinos, Παλαιοκάπας Κωνσταντίνος
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE