Κ. Σκοκος, Εις πλουσιον φιλαργυρον
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Επίγραμμα του Κωνσταντίνου Σκόκου, που δημοσιεύθηκε το 1904 στο «Ημερολόγιον Σκόκου». Το «Ημερολόγιον Σκόκου» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1886, έγινε το δημοφιλέστερο έντυπο της εποχής του, μετονομάστηκε σε «Εθνικόν Ημερολόγιον» το 1891 και εκδιδόταν για 33 ολόκληρα χρόνια. Μέσα από τις σελίδες του εκφράστηκε κυρίως η λογοτεχνική γενιά του 1880. Ο ίδιος ο Κ. Σκόκος δημοσίευε επιγράμματα (τετράστιχα ή οχτάστιχα) στο κάτω μέρος σελίδων που έμενε χώρος, τα οποία οι αναγνώστες του Ημερολογίου αγαπούσαν ιδιαίτερα. Το 1921 τα επιγράμματα αυτά μαζί άλλα μικρά σατυρικά ποιήματά του εκδόθηκαν σε βιβλίο με τον τίτλο «Επιγράμματα». Το επίγραμμα «Εις πλούσιον φιλάργυρον» μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ Λυκείου.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ Λυκείου, οι μαθητές μελετούν τη Νέα Αθηναϊκή Σχολή, και ειδικότερα τη λογοτεχνική γενιά του 1880 και των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά της Σχολής αυτής, τους παράγοντες που οδήγησαν στη διαμόρφωσή της, τους κύριους εκπροσώπους της στην ποίηση και στην πεζογραφία. Ειδικότερα στα ποιήματα, 1) τα θέματα απομακρύνονται από τη φαντασία και προέρχονται από την καθημερινότητα, 2) χρησιμοποιείται η δημοτική γλώσσα, 3) δίνεται έμφαση στη φόρμα του ποιήματος, τεχνοτροπία που προέρχεται από τον γαλλικό Παρνασσισμό. Την περίοδο αυτή εμφανίζεται και ο Κ. Σκόκος, που δημοσίευσε ευθυμογραφήματα, χρονογραφήματα, ηθογραφικά κείμενα και σατιρικούς στίχους, χρησιμοποιώντας συχνά το ψευδώνυμο «Σατανάς». Με το ψευδώνυμο αυτό υπογράφει και το επίγραμμα «Εις πλούσιον φιλάργυρον», το οποίο μπορεί να δοθεί στους μαθητές ως συμπληρωματικό υλικό στα κείμενα του σχολικού εγχειριδίου. Στο ευσύνοπτο αυτό κείμενο μπορούν οι μαθητές να εντοπίσουν εύκολα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά της ποίησης της περιόδου αυτής, καθώς και τον εύθυμο χαρακτήρα της ποίησης του Κ. Σκόκου. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να δώσει στους μαθητές και άλλα επιγράμματα του ποιητή, όπως «Εἰς κοιλιόδουλον, Εἰς φοβερὸν διαχειριστὴν, Εἰς ἀνόητον πνευματώδη, Εἰς σοσιαλιστὴν», που πραγματεύονται ζητήματα επίκαιρα ως σήμερα και να συζητήσουν όλοι μαζί το θέμα αυτό. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να βρει επιγράμματα του Κ. Σκόκου στον ιστότοπο της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
15 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library & Information Center of the Univ. of Patras
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Modern Greek Literature Modern Greek LiteratureModern Greek Literature > Streams / Movements Streams / MovementsStreams / Movements > Parnassianism ParnassianismParnassianism
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: [Ανωνύμως]
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
publisher: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE