Λογιοι και καλλιτεχναι εν τω εξω ελληνισμω
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για ηθογράφημα του ποιητή και λογογράφου Κ. Γ. Μακρίδη, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με σκίτσα του γελοιογράφου Φ. Δημητριάδη. Το κείμενο περιλαμβάνεται στην έκδοση του 1917 του "Εθνικού Ημερολογίου" του Κ. Σκόκου. Το "Εθνικόν Ημερολόγιον", που τιτλοφορείται στην πρώτη σελίδα και "Γελοιογραφικόν", αποτελούσε έντυπη έκδοση με έντονα σατιρικό χαρακτήρα. Βασικό θέμα του ηθογραφήματος είναι οι συνήθειες και τα έθιμα που συνδέονται με το θεσμό της προίκας στην περιοχή του Φαναρίου της Κωνσταντινούπολης. Το συγκεκριμένο κείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο διαθεματικής ερευνητικής εργασίας με σκοπό τη συγκριτική και διαχρονική μελέτη του θεσμού της προίκας στην ελληνική κοινωνία και παράδοση. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα προτείνεται να είναι διαθεματικά προσανατολισμένη με σύνδεση των γνωστικών πεδίων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, της Ιστορίας, της Λαογραφίας, της Αγωγής του Πολίτη.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το συγκεκριμένο ηθογράφημα προτείνεται προς αξιοποίηση ως παράλληλο κείμενο κατά τη μελέτη του θεσμού της προίκας, ως έθιμο της ελληνικής παράδοσης, διαχρονικά. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα προτείνεται να είναι οργανωμένη σε φύλλα εργασίας, κατάλληλα σχεδιασμένα από τον εκπαιδευτικό, για την υποστήριξη συνεργατικών μαθησιακών δραστηριοτήτων. Οι μαθητές σε μικρές ομάδες καλούνται να μελετήσουν επιλεγμένα, από τον εκπαιδευτικό, έργα της ελληνικής λογοτεχνίας με σκοπό να ανιχνεύσουν συνήθειες, αντιλήψεις και στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας αναφορικά με την εξέλιξη του θεσμού της προίκας σε διαφορετικές εποχές. Στη συνέχεια, ενθαρρύνονται να αναζητήσουν και να καταγράψουν σχετικά ήθη και έθιμα του τόπου τους, με σκοπό να εντοπίσουν ομοιότητες ή/και διαφορές σε διαφορετικές περιοχές του ελληνισμού. Η έρευνα των μαθητών προτείνεται να επεκταθεί χρονολογικά από την αρχαιότητα έως και σήμερα, ώστε οι μαθητές να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν την εξέλιξη ή/και την επιβίωση του συγκεκριμένου θεσμού στη σύγχρονη εποχή. Τέλος, οι μαθητές καλούνται να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της έρευνάς τους σε μια συνθετική ομαδική εργασία, στην οποία θα διατυπώνουν τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με το θεσμό της προίκας και τη θέση της γυναίκας στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
15 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library & Information Center of the Univ. of Patras
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Modern Greek Literature Modern Greek LiteratureModern Greek Literature > Topics TopicsTopics > Human - Human relations and values Human - Human relations and valuesHuman - Human relations and values
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to organize values
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Κ. Γ. Μακρίδης
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΓΑΖΕΑ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
publisher: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE