Arniotakis Michail
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Προσωπογραφία του Αρνιωτάκη Μιχαήλ (1841 – 1910). Το έργο ανήκει στη Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία, συλλογή στην οποία περιλαμβάνονται σε ψηφιακή μορφή προσωπογραφίες διακεκριμένων Ελλήνων. Η συλλογή αυτή αποτελεί τμήμα του Πανδέκτη, του ψηφιακού θησαυρού πρωτογενών τεκμηρίων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού. Ο Αρνιωτάκης υπήρξε θεατρικός ηθοποιός και συγγραφέας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά τελικά εργάστηκε ως ηθοποιός στο θέατρο. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του στη σκηνή έγινε με το έργο του Δ. Βερναρδάκη "Μερόπη", στις 12 Μαρτίου 1866. Από τότε περιόδευσε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Ρωσίας, άλλοτε ως ηθοποιός των θιάσων του Σούτσα, του Ταβουλάρη και του Αλεξιάδη και άλλοτε με δικούς του θιάσους. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στους ρόλους του Ιάγου στον Οθέλλο του Σαίξπηρ και του Ταρτούφου στο ομώνυμο έργο του Μολιέρου, τους οποίους έπαιζε αποκλειστικά πλέον τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Διετέλεσε καθηγητής της δραματικής σχολής του Εθνικού Δραματικού Συλλόγου και συγγραφέας δύο δραμάτων με τους τίτλους ¨Κοινωνικαί πληγαί¨ και ¨Προνομιούχοι¨, που ανεβάστηκαν το 1887 και το 1902, ενώ ασχολήθηκε και με μελέτες θεατρικού περιεχομένου.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το παρόν μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διδασκαλία του μαθήματος της Αισθητικής Αγωγής και συγκεκριμένα των εικαστικών και της ζωγραφικής. Στη συγκεκριμένη προσωπογραφία του Αρνιωτάκη αποτυπώνεται το ύφος της εποχής και με τον τρόπο αυτό οι μαθητές θα κατανοήσουν ότι η τέχνη αντικατοπτρίζει την εποχή που τη γεννά, χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι μπορεί να προηγείται και αυτής. Επίσης, το συγκεκριμένο μαθησιακό αντικείμενο μπορεί ναι αξιοποιηθεί στο μάθημα της Νεότερης Ιστορίας και ειδικότερα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Μέσω του Αρνιωτάκη οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με το νεότερο ελληνικό θέατρο και θα γνωρίσουν ηχηρά ονόματα καλλιτεχνών που άφησαν το στίγμα τους στο χώρο του θεάτρου. Η μακραίωνη ελληνική θεατρική παράδοση συνεχίζεται μέσα στους αιώνες με λαμπρά παραδείγματα θεατρικών έργων, αλλά και σημαντικούς ηθοποιούς. Επίσης, οι μαθητές θα κατανοήσουν ότι η επαφή με το θέατρο αποτελεί προϋπόθεση για μια ευρύτερη καλλιέργεια της ψυχής και του νου.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 20
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Painting PaintingPainting
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Arts, Letters and Culture Arts, Letters and CultureArts, Letters and Culture
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
constructivist > experiential learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > procedural
cognitive > process > to apply
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to respond and participate
psychomotor > to adapt and perform creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
creator: Μποζίνη Θεοδώρα
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΟΖΙΝΗ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
scientific metadata coordinator: Ψυχογυιού Ευαγγελία
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE