Πινακας: Δημοσθενης Βουτυρας
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Η προσωπογραφία του διηγηματογράφου Δημοσθένη Βουτυρά (τέλη δεκαετίας 1940), έργο της κόρης του Θεώνης Βουτυρά – Στεφανοπούλου, βρίσκεται στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Ο πεζογράφος, το έργο του οποίου είναι σχεδόν αποκλειστικά διηγηματικό, εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινωνικού ρεαλισμού και το έργο του οριοθετεί το πέρασμα από την ηθογραφία στην αστική πεζογραφία. Ως μόνιμο θέμα του κυριαρχεί η ζωή των περιθωριακών ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά, των οποίων τη ζωή και την ψυχοσύνθεση περιέγραψε ο Βουτυράς με έντονα ζοφερά χρώματα και καταθλιπτικό ύφος, αλλά και με μια τάση προς την ουτοπία. Παράλληλα απεικόνισε την άρνηση των ομάδων αυτών να ενταχθούν στην οργανωμένη κοινωνία, άρνηση η οποία αποτυπώθηκε και στην άναρχη δομή των έργων του, σε κάποια από τα οποία συναντούμε επίσης στοιχεία μεταφυσικής και επιστημονικής φαντασίας, τα οποία λειτουργούν συμβολικά. (Mario Vitti (1989), Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Αθήνα, Οδυσσέας).

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Ο πίνακας μπορεί να αξιοποιηθεί συμπληρωματικά κατά τη διδασκαλία κειμένων του Δ. Βουτυρά στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διδασκαλία της περιγραφής προσώπου στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Ακόμη, μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ως ξένης γλώσσας ως μέσο για την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου και την εξάσκηση σε ειδικό λεξιλόγιο (μέρη του προσώπου, ρούχα, αξεσουάρ) μαθητών επιπέδου ελληνομάθειας Α1/Α2 (αρχάριοι, ψευδοαρχάριοι). Στο ίδιο πλαίσιο ο πίνακας μπορεί να αποτελέσει υλικό για την εξάσκηση μαθητών μέσου ή προχωρημένου επιπέδου ελληνομάθειας (Β1/ Β2, Γ1/ Γ2), σε λεξιλόγιο σχετικό με το ύφος (π. χ. σκυθρωπό, βλοσυρό, κ. ά.) ή να αποτελέσει αφορμή για παραγωγή γραπτού λόγου (ενδεικτική δραστηριότητα: φανταστείτε ποιο είναι το πρόσωπο που απεικονίζεται, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ζωής του και δημιουργήστε μια ιστορία με πρωταγωνιστή το πρόσωπο του πίνακα, συνολικής έκτασης 350 - 500 λέξεων). Τέλος, η προτεινόμενη δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ή της Νεοελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο της δημιουργικής γραφής κατά τη διδασκαλία και της ελληνικής ως μητρικής γλώσσας.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Modern Greek Literature Modern Greek LiteratureModern Greek Literature > Writer WriterWriter
Modern Greek Language Modern Greek LanguageModern Greek Language > Speech - Communication Speech - CommunicationSpeech - Communication > Oral / Written / Digital Speech Oral / Written / Digital SpeechOral / Written / Digital Speech
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to apply
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Βουτυρά-Στεφανοπούλου Θεώνη
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΖΑΓΚΑ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE