Διπλωματικα εγγραφα 1913-1917
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο είναι βιβλίο που περιέχει διπλωματικά έγγραφα της εποχής 1913-1917. Τα έγγραφα προέρχονται από το Υπουργείο Εξωτερικών και αφορούν στην Ελληνοσερβική Συνθήκη Συμμαχίας και στην ‘Εισβολήν Γερμανοβουλγάρων εις Μακεδονίαν’. Συγκεκριμένα, η προκλητική στάση της Βουλγαρίας εις βάρος των Ελλήνων και των Σέρβων οδήγησε Έλληνες και Σέρβους σε ανεπίσημες διπλωματικού τύπου επαφές, οι οποίες στις 18η Μαΐου/1η Ιουνίου κατέληξαν στην Ελληνοσερβική Συμμαχία, μια συνθήκη φιλίας και αμυντικής συμμαχίας, που υπήρξε αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση των διαφορών μεταξύ των συμμάχων του πολέμου κατά της Τουρκίας. Τα διπλωματικά έγγραφα ενσωματώθηκαν σε βιβλίο (β΄ έκδοση) το 1920 από το Εθνικόν Τυπογραφείον. Το συγκεκριμένο αντίτυπο προέρχεται από δωρεά προς τη Βιβλιοθήκη Σερρών. Σημαντική είναι η ψηφιοποίηση ενός τέτοιου βιβλίου, που συνεπάγεται την εύκολη πρόσβαση όλων σε πρωτογενείς ιστορικές πηγές.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Θα ήταν ωφέλιμο οι μαθητές —με την καθοδήγηση του διδάσκοντος—να περιηγηθούν το βιβλίο αλλά και να οδηγηθούν σε συγκεκριμένα έγγραφα ή και αποσπάσματα εγγράφων, προκειμένου να διαπιστώσουν μόνοι τους τη σημαντικότητα του ‘παραθέματος’ στην ιστορία. Παράλληλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σφραγίδα του δωρητή στη Βιβλιοθήκη Σερρών: οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν στην πράξη ότι την Ιστορία την συνδιαμορφώνουμε ουσιαστικά όλοι μας, ακόμα και με την απλή πράξη της δωρεάς σε μια βιβλιοθήκη. Η δωρεά αφορά στο ανθρώπινο-πολιτισμικό κομμάτι της Ιστορίας, που ωστόσο φτάνει μέχρι τη σχολική τάξη προκειμένου να εμπλουτίσει με ντοκουμέντα τη σχολική διδασκαλία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν τη σχέση ιστορίας, πρωτογενών πηγών, απόστασης από αυτές αλλά και επιστροφής σε αυτές, προκειμένου να διαλευκανθεί και να παγιωθεί η ιστορική γνώση. Κρίνεται σκόπιμο —παρά τις δυσκολίες τόσο τις γλωσσικές όσο και τις ιστορικές που παρουσιάζουν τέτοιου είδους κείμενα— να γνωρίζουν οι μαθητές μας την ύπαρξή τους. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η διπλωματία ρυθμίζει τις τύχες των ανθρώπων, χωρίς αυτοί να καταφεύγουν σε απάνθρωπους τρόπους επίλυσης των διαφορών τους.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 20
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
METADATA PAGE URL
CONTENT PROVIDER URL
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/6358
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Digital Library of Serres
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > War events War eventsWar events
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
constructivist > cognitive apprenticeship
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to form and follow a system of values
psychomotor > to perform independently, skillfully and precisely
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
publisher: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE