Απο τις νεραιδες: Edelweiss
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το ποίημα με τίτλο ‘Edelweiss’ (1905) βρίσκεται δημοσιευμένο στο περιοδικό ‘Ο Νουμάς’ (Vol 3, No 142 σ. 10) στη στήλη ‘Από τις νεράιδες’. Ο δημιουργός του υπογράφει με το ψευδώνυμο ‘Λόεγγριν’ από το όνομα του ιππότη Λόενγκριν, ήρωα της ομώνυμης όπερας του Βάγκνερ, οι λογοτεχνικές πηγές της οποίας ανάγονται στα μεσαιωνικά ποιήματα του λεγόμενου Αρθουριανού κύκλου, ιδίως εκείνου με τίτλο ‘Πάρσιφαλ’ του Βόλφραμ φον Έσενμπαχ. Το ποίημα, γραμμένο σε απλή δημοτική, αποτελείται από τρεις τετράστιχες στροφές με πλεκτή ομοιοκαταληξία και εμπεριέχει συμβολικά στοιχεία.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το ποίημα μπορεί να αξιοποιηθεί σε μαθητοκεντρικές δραστηριότητες που έχουν θεωρητικό πλαίσιο τη διερευνητική, ανακαλυπτική μάθηση κατά τη διδασκαλία τού μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ειδικότερα, το κείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με παρόμοια, επώνυμα ποιήματα για την ανίχνευση των χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν τα λογοτεχνικά ρεύματα και ειδικότερα ο συμβολισμός. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει τρόπο ελέγχου της εμπέδωσης της γνώσης των μαθητών μετά την ολοκλήρωση της διδασκαλίας των λογοτεχνικών ρευμάτων του ρομαντισμού, του νεορομαντισμού, του παρνασσισμού, του συμβολισμού και του νεοσυμβολισμού, μέσω δραστηριότητας που να εστιάζει στην ένταξη του ποιήματος σε κάποιο από τα παραπάνω ρεύματα. Το γεγονός ότι το ποίημα υπογράφεται με ψευδώνυμο δίνει τη δυνατότητα στους διδάσκοντες να ελέγξουν κατά πόσο η ορθή απάντηση των μαθητών είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής κατανόησης του θέματος και δεν αποτελεί μηχανιστική σύνδεση ποιητή και λογοτεχνικού ρεύματος που οφείλεται στην αποστήθιση της θεωρίας. Εκτός των παραπάνω, και με δεδομένο τον συσχετισμό τού ψευδωνύμου που χρησιμοποιεί ο ποιητής με την ομώνυμη όπερα του Βάγκνερ, μπορούν να ανατεθούν σχετικές με την όπερα αυτή δραστηριότητες στους μαθητές (ενδεικτικά: υπόθεση, ήρωες, μυθολογικό υπόβαθρο, δομή, μουσική κ.ά.), στο πλαίσιο της ‘συνομιλίας’ της λογοτεχνίας και με άλλα είδη τέχνης. Τέλος, ενδιαφέρον θέμα μελέτης, ενταγμένης ωστόσο στο πλαίσιο ευρύτερης εργασίας στο μάθημα της Λογοτεχνίας, παρουσιάζει η αναζήτηση και άλλων κειμένων που εμφανίζονται τόσο στον ‘Νουμά’ όσο και σε άλλα περιοδικά της εποχής και υπογράφονται με ψευδώνυμα. Οι δραστηριότητες μπορεί να αφορούν το είδος των ψευδωνύμων που χρησιμοποιούνται, τη συχνότητα εμφάνισής τους σε πεζά και ποιητικά κείμενα, καθώς και την προσπάθεια ερμηνείας των λόγων για τους οποίους τα χρησιμοποιούν οι δημιουργοί.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library & Information Center of the Univ. of Patras
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Modern Greek Literature Modern Greek LiteratureModern Greek Literature > Streams / Movements Streams / MovementsStreams / Movements > Symbolism SymbolismSymbolism
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Λόεγγριν
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΖΑΓΚΑ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
publisher: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE