Το ζητημα μας. Ό,τι θελετε.
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για δύο κείμενα δημοσιευμένα σε μόνιμες στήλες του περιοδικού ‘Ο Νουμάς’ (Vol 8, Νο 403 (1910) σ.σ 78-79) από ανώνυμο/ους αρθρογράφους. Το πρώτο κείμενο αποτελεί μία ιδιάζουσα μορφή βιβλιοπαρουσίασης του βιβλίου ‘Αστυιατρική και Πολιτισμός’ του Σ. Ζαβιτσιάνου, Κερκυραίου γιατρού, το οποίο ο κειμενογράφος το χρησιμοποιεί ως παράδειγμα πολύτιμου γλωσσικού εργαλείου, αφού είναι γραμμένο στη δημοτική. Ειδικότερα, ο ανώνυμος συντάκτης για να εξάρει την αξία του το αντιδιαστέλλει με έναν ιδιαίτερα καυστικό αλλά και χιουμοριστικό τρόπο με άλλα παρόμοια γραμμένα στην καθαρεύουσα.
Το δεύτερο κείμενο, δημοσιευμένο στη στήλη ‘Ό, τι Θέλετε’, σχολιάζει με ιδιαίτερα επικριτικό, έως και προσβλητικό τρόπο, τη συμπεριφορά και τις απόψεις του κ. Α. Βλάχου για τον Γ. Ψυχάρη, καθώς και έναν επίκαιρο διαγωνισμό αινιγμάτων που οργανώνεται από θεατρικούς κύκλους της εποχής.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το πρώτο κείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί σε μαθητοκεντρικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας για την κατανόηση του τρόπου δημιουργίας των κειμένων αλλά κυρίως της προθετικότητας του συγγραφέα. Ειδικότερα, οι μαθητές μπορούν να συγκρίνουν το κείμενο με άλλα που αποτελούν αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του κειμενικού τύπου της βιβλιοπαρουσίασης, να εντοπίσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές, να επισημάνουν την πρόθεση του συντάκτη και να οδηγηθούν στην κατανόηση του τρόπου και του σκοπού δημιουργίας κειμένων.
Το δεύτερο κείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στο ίδιο πλαίσιο κυρίως για να γίνει κατανοητό από τους μαθητές το γεγονός ότι κείμενα του παρελθόντος που αναφέρονται σε ζητήματα της επικαιρότητας μπορούν να προσληφθούν από τον σύγχρονο αναγνώστη μόνο εφόσον γίνει κατανοητό το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό περικείμενο της εποχής της δημιουργίας τους. Τέλος, η παρουσία στο κείμενο αινιγμάτων μπορεί να μελετηθεί στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ή ευρύτερων διαθεματικών δραστηριοτήτων όπου θα διερευνώνται οι τρόποι και οι λόγοι δημιουργίας αυτών των μορφών του λόγου ως στοιχείων της προφορικής δημιουργίας (όπως π.χ. η ανωνυμία τους, η σχέση τους με την καθημερινότητα, η σύνδεση των φαινομενικά ασυμβίβαστων μερών τους, τα δομικά τους μέρη κ.ά.) οι οποίες μπορούν και να συγκριθούν με άλλες παρόμοιες μορφές που απαντώνται στην προφορική μας παράδοση.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library & Information Center of the Univ. of Patras
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Modern Greek Language Modern Greek LanguageModern Greek Language > Text genres Text genresText genres > Comment / opinion texts Comment / opinion textsComment / opinion texts
Modern Greek Literature Modern Greek LiteratureModern Greek Literature > Topics TopicsTopics > Culture - Art - Language Culture - Art - LanguageCulture - Art - Language
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: [Ανωνύμως]
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΖΑΓΚΑ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
publisher: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE