Λασκαρατος Ανδρεας
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Ιχνογράφημα για το Λογοτέχνη Ανδρέα Λασκαράτο ( 1811-1901). Ο Ανδρέας Λασκαράτος γεννήθηκε το 1811 στο Ληξούρι και συγκεκριμένα στην εξοχική τοποθεσία Ριτσάτα, σε μία περίοδο που τα Επτάνησα περνούσαν από τη γαλλική στην αγγλική προστασία. Από τη φύση του ήταν ενα σπινθηροβόλο πνεύμα, άνθρωπος ιδιαίτερα ανήσυχος, έξυπνος και ετοιμόλογος. Υπήρξε έντονα σατιρικός και αμετακίνητος στις απόψεις του, παραδίδοντας έργα που έρχονται σε σύγκρουση με τις αντιλήψεις της εποχής του. Το γεγονός ότι δε δίσταζε να εκφράζει ελεύθερα και ανεπηρέαστα τις απόψεις του στηλιτεύοντας την υποκρισία, αποτέλεσε την κύρια αιτία για τη φυλάκιση, τους διωγμούς και τους αφορισμούς που υπέστη κυρίως από την εκκλησία αλλα και από τους διάφορους θιγόμενους της εποχής του. Έζησε ολόκληρη τη διαδικασία της Ενωσης με την Ελλάδα, και μάλιστα αγωνίστηκε σκληρά με την πέννα του ενάντια στα πιστεύω των ριζοσπαστών για άνευ όρων παράδοση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα. Διέμεινε κατά τη διάρκεια των διωγμών του ανά περιόδους στην Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και το Λονδίνο, ενώ τα τελευταία του χρόνια βρέθηκε στο Αργοστόλι.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η αξιοποίηση του αντικειμένου μπορεί να γίνει στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, όταν θα διδάσκουμε την επτανησιακή Σχολή. Το γεγονός ότι ο Ανδρέας Λασκαράτος προέβη στην έκδοση σατιρικών φυλλαδίων και εφημερίδων, όπου τα άρθρα του διακρίνονταν για το ριζοσπαστικό και ρηξικέλευθο χαρακτήρα τους τον έφεραν σε σύγκρουση με το κατεστημένο της εποχής και ιδιαίτερα με την Εκκλησία. Το αποτέλεσμα ήταν να αφοριστεί από την Ελληνική Εκκλησία ως άθεος. Στο πλαίσιο της συνεργατικής μεθόδου μπορεί να ανατεθεί στους μαθητές να συγκεντρώσουν και να μελετήσουν κείμενα του Ανδρέα Λασκαράτου και στη συνέχεια να τα συγκρίνουν με κείμενα ενός άλλου μεγάλου Λογοτέχνη και διανοούμενου του Ν. Καζαντζάκη ( ιδιάιτερα το έργο " Ο τελευταίος πειρασμός"), ο οποίος επίσης αφορίστηκε από την Ελληνική Εκκλησία. Βέβαια και οι δύο Λογοτέχνες αποκαταστάθηκαν αργότερα από την Εκκλησία της Ελλάδος. Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν πόσο συχνό φαινόμενο είναι οι άνθρωποι του παρόντος να καταδικάζουν μεγάλους Λογοτέχνες και διανοουμένους στην περίοδο της ζωής τους για την ιδεολογία τους και μετά να τους αναγνωρίζουν μετά το θάνατό τους.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 20
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Modern Greek Literature Modern Greek LiteratureModern Greek Literature > Writer WriterWriter
Modern Greek Literature Modern Greek LiteratureModern Greek Literature > Topics TopicsTopics > Human - Human relations and values Human - Human relations and valuesHuman - Human relations and values
TEACHING APPROACH
behaviourist
behaviourist > programmed instruction
behaviourist > drill and practise
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive
cognitive > knowledge
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > knowledge > procedural
cognitive > knowledge > meta – cognitive
cognitive > process
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to apply
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΚΟΣ
metadata validator: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE