Καποδιστριας Ιωαννης
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Λιθογραφία που αναπαριστά τον πρώτο Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831). Ο Ιωάννης Καποδίστριας που καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια με πολιτική παράδοση αναμείχθηκε νωρίς στα πολιτικά, αρχικά ως γραμματέας της Ιόνιου Πολιτείας και αργότερα ως υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Το 1827 επιλέχθηκε ως κυβερνήτης της Ελλάδας θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του το 1831. Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του πέρα από τα πιεστικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είχε επίσης να αντιμετωπίσει την εχθρότητα της Αγγλίας και της Γαλλίας, τους φατριασμούς και τα συμφέροντα των φαναριωτών και των κοτσαμπάσηδων που επεδίωκαν τη διατήρηση των προνομίων τους και τη νομή της εξουσίας γεγονός που ανάγκασε τον Καποδίστρια να καταφύγει σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης που εν τέλει διόγκωσε τις αντιπαραθέσεις και οδήγησε στην δολοφονία του. Κάποιοι, ωστόσο, θεωρούν ότι ο Καποδίστριας ήταν εκ πεποιθήσεως θιασώτης της πεφωτισμένης δεσποτείας και ενάντιος της δημοκρατικής και φιλελεύθερης διακυβέρνησης και του συνταγματικού πολιτεύματος..

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το παρόν μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Ιστορίας ως αφορμή εκπόνησης συνθετικής εργασίας που θα εστιάζει στην μελέτη της ζωής, του έργου και της προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια. Στο πλαίσιο της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας οι μαθητές μπορούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική, το διπλωματικό έργο, τις ιδέες και τις πολιτικές πεποιθήσεις του Ιωάννη Καποδίστρια και των αντιπάλων του και να εκφράσουν τις θέσεις τους τεκμηριώνοντας με κατάλληλα επιχειρήματα και στοιχεία. Επιπλέον, μπορούν να συζητήσουν τις αντιπαραθέσεις που οδήγησαν στην δολοφονία του και τις πιθανές συνέπειές της. Τέλος, επεκτείνοντας μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για να παρουσιάσουν το πορτρέτο σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας και να συζητήσουν το έργο τους εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις τους. Στο μάθημα των Εικαστικών, μπορούν να εστιάσουν στην τέχνη της χαρακτικής και ειδικότερα στην τεχνική της λιθογραφίας καθώς, επίσης, να συγκεντρώσουν λιθογραφικά πορτρέτα εποχής και να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά τους.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/5078
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Ηγετικές προσωπικότητες Leading personalitiesΗγετικές προσωπικότητες
Εικαστικά Visual Arts EducationΕικαστικά > Αναπαραγωγή Εικόνας Image reproductionΑναπαραγωγή Εικόνας
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > συνεργατική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΤΣΑΚΑ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ