Βασιλισσα Όλγα
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Όλγα Κονσταντίνοβνα, Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας και μετέπειτα βασίλισσας της Ελλάδος (από το 1867 έως το 1913) μέσω του γάμου της με τον τότε βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο Α΄. Η φωτογραφία πιθανώς χρησιμοποιήθηκε ως βοήθημα και πρότυπο για το επίσημο ζωγραφικό πορτραίτο της από τον σημαντικό Έλληνα ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη το 1915, καθώς η στάση της, τα διακριτικά/κοσμήματα και το ένδυμα που φέρει είναι ακριβώς τα ίδια.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της Ιστορίας ή σε ερευνητικές εργασίες και σχολικές δραστηριότητες ως οπτικό υλικό (σε συνδυασμό και με άλλες εικόνες της εποχής) για την περίοδο της βασιλείας στην Ελλάδα και γενικότερα για τις πολιτικές εξελίξεις και τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελληνική ιστορία μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι μαθητές θα μπορούσαν να αναζητήσουν περισσότερα ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες αυτής της περιόδου, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της εποχής (πχ, πώς ήταν η Αθήνα την εποχή εκείνη, φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας, φωτογραφίες της βασίλισσας Όλγας με δυτική και Ελληνική φορεσιά, ζωγραφικά πορτραίτα, φωτογραφίες αστών της εποχής κλπ). Θα μπορούσαν, επίσης, να συζητήσουν για τα συστήματα εξουσίας ανά τους αιώνες και να καταγράψουν (με βάση τα σχολικά βιβλία Ιστορίας) τις ιστορικές αλλαγές καθεστώτων στον Ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Η φωτογραφία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα των Εικαστικών (και της Καλλιτεχνικής Παιδείας στο Λύκειο) σε συνδυασμό με το ζωγραφικό πορτραίτο του Ιακωβίδη ως αφορμή για συζήτηση για τη σχέση φωτογραφίας και ζωγραφικής. Οι μαθητές θα μπορούσαν να συγκρίνουν τις εκφραστικές ποιότητες, τις ομοιότητες και διαφορές των δύο μέσων και να ακολουθήσει συζήτηση για τις αλλαγές που επέφερε η ανακάλυψη και διάδοση της φωτογραφίας στη ζωγραφική, όπως επίσης και για τη βοηθητική χρήση της φωτογραφίας ως πρότυπο ή αναφορά για τη φιλοτέχνηση ενός ζωγραφικού έργου, υποκαθιστώντας συχνά το αρχικό σχέδιο εκ του φυσικού, από το ζωγράφο. Η συζήτηση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε πιο σύγχρονες εκδοχές, όπως στη χρήση της φωτογραφίας ως πρότυπο για τα λεγόμενα φωτορεαλιστικά (ή υπερρεαλιστικά) έργα πολλών σύγχρονων ζωγράφων από τη δεκαετία του ΄60 και μετά (Chuck Close, Richard Estes κ.α) ή στον τρόπο που τη χρησιμοποιεί ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ (επιζωγραφίζοντας φωτογραφίες ή αντιγράφοντας τες με ακρίβεια, πάντα με το δικό του ιδιότυπο στυλ). Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, οι μαθητές θα μπορούσαν να φιλοτεχνήσουν το δικό τους πορτραίτο (ή το πορτραίτο ενός άλλου προσώπου που θα επιλέξουν) μέσα από μια φωτογραφία του.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Political and ideological Issues Political and ideological IssuesPolitical and ideological Issues
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Image reproduction Image reproductionImage reproduction
TEACHING APPROACH
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
metadata validator: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE