Οινοποιειο, Ροδος
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Η εικόνα αυτή αποτελεί τη βόρεια όψη από τα πρώτα κτίρια του οινοποιείου CAIR Α.Ε. Η CAIR Α.Ε. ιδρύθηκε το 1928 από έναν όμιλο Ιταλών επενδυτών και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία στην Ελλάδα. Η πλήρης ονομασία της εταιρίας ήταν Compagnia Agricola Industriale Rodi και από αυτήν προέκυψε το γνωστό CAIR. Αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις κορυφαίες οινοποιητικές μονάδες της Ρόδου, διαθέτοντας τα προϊόντα της τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος. Το κτηριακό συγκρότημα όπου στεγαζόταν η εταιρεία επί της οδού Καποδιστρίου σήμερα παραμένει εγκαταλειμμένο, καθώς η τελευταία εδώ και δέκα περίπου χρόνια έχει μεταφερθεί σε σύγχρονες εγκαταστάσεις επί της λεωφόρου Ρόδου – Λίνδου. Το παλιό κτίσμα βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Κόβα, εντός οικοπέδου 4.228,30 τετραγωνικών μέτρων. Παρουσιάζει ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά, καθώς συνδυάζει τοξωτά ανοίγματα, επιμήκη στοά, λιτές όψεις και μεγάλο αύλειο χώρο γύρω από τον οποίο οργανώνονται οι δεξαμενές και οι χώροι ωρίμανσης του κρασιού. Το αναπαλαιωμένο οινοποιείο της CAIR, στις Φάνες, αποτελεί έναν πολιτιστικό πνεύμονα προβολής των παραδοσιακών προϊόντων της Ρόδου, ιστορικών στοιχείων και εξοπλισμού της περιόδου εκείνης, της μηχανολογικής εξέλιξης και της διαδρομής της οινοποιίας στο νησί, αλλά και κέντρο διαφόρων εκδηλώσεων στην περιοχή.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Οι μαθητές αναζητούν στο διαδίκτυο σε ομάδες των δύο ατόμων πληροφορίες, εικόνες και βίντεο από την λειτουργία ενός οινοποιείου. Στη συνέχεια ενώνονται σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και προτείνουν με βάση τις παραπάνω πληροφορίες που συγκέντρωσαν συγκεκριμένες δράσεις εκσυγχρονισμού μιας οινοποιητικής εταιρείας (π.χ. νέα μηχανήματα, νέες ποικιλίες αμπελιών, ποιοτική καλλιέργεια, νέες ποικιλίες κρασιών, νέες αγορές, νέοι τρόποι προώθησης των προϊόντων της, …). Αυτές τις προτάσεις τις παρουσιάζουν στη συνέχεια στην ολομέλεια. Στο τέλος οι μαθητές στην ολομέλεια «αξιολογούν» την σημασία της αναπαλαίωσης του οινοποιείου της CAIR και της αλλαγής χρήσης του, που εξυπηρετεί πολιτισμικές και πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 20
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
VERSION
V1.0 (final)
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Economy EconomyEconomy
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
cognitivist > problem – based
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive
cognitive > knowledge
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > knowledge > procedural
cognitive > knowledge > meta – cognitive
cognitive > process
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to apply
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE