Portolan chart of the central and eastern Mediterranean and the Black Sea, Callapoda, 1560
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Στο συγκεκριμένο μαθησιακό αντικείμενο παρουσιάζεται ένας «πορτολάνος ή χειρόγραφος ναυτικός χάρτης» της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας (διαστάσεων: 403X600mm). Αυτός κατασκευάστηκε το 1560 από τον Γιώργο Σιδέρη (Georgio Sideri ή Callapoda) (1.537 - 1.565). Ο Γιώργος Σιδέρης ήταν ένας χαρτογράφος του 16ου αιώνα, που γεννήθηκε στο Χάνδακα (Κρήτης) και εργαζόταν στην Βενετία, για την οποία οι ικανότητες κατασκευής χαρτών ήταν απαραίτητες για την οικονομία και για την εμπορική προστασία και τον έλεγχο της μεγαλόπνοης Ενετικής θαλασσοκρατορίας. Ο σημερινός εμπορικός "Πορτολάνος" καλύπτει την αισθητή ανάγκη συγκέντρωσης, όλων των ναυτιλιακών πληροφοριών που περιορίζονται στις απαιτήσεις της καθημερινής πρακτικής της τότε ναυσιπλοΐας και του σημερινού γιώτινγκ και θαλάσσιου τουρισμού. Σ’ αυτόν παρουσιάζονται οι πληροφορίες ταξινομημένες, απλουστευμένες και κατά τρόπο ολοκληρωμένο, κατανοητό και παραστατικό. Αποτελεί δε απαραίτητο βοήθημα όλων των σκαφών αναψυχής, από τη βάρκα μέχρι την πολυτελή θαλαμηγό. Σε έναν σύγχρονο «πορτολάνο» οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται είναι: Γενικές πληροφορίες, κατά περιοχές. Αποστάσεις, μεταξύ λιμανιών Ελληνικών και Μεσογείου - Μαύρης θάλασσας. Περιγραφή ακτών, όρμων, λιμανιών, στενών-διαύλων, κινδύνων. Ναυτιλιακές πληροφορίες, κίνηση λιμανιών, φωτοσήμανση, γενικές συνθήκες και δυνατότητες περιοχής. Οδηγίες ναυσιπλοΐας, ασφαλούς πλου, προσέγγισης, καταφύγια, καιρός και θάλασσα, παλίρροια και ρεύματα. Ευκολίες, λιμανιών, μαρινών, αλιευτικών καταφυγίων: εφοδιασμός, επισκευές, προσόρμιση - αγκυροβολία, ευκολίες, πόλεως... Τουριστικές πληροφορίες, ιστορικά/αρχαιολογικά στοιχεία, τουριστικό ενδιαφέρον, αξιοθέατα και δυνατότητες επίσκεψης.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Ο εκπαιδευτικός καλεί τους μαθητές να χωριστούν σε ομάδες των δύο ατόμων και να αναζητήσουν στο διαδίκτυο ναυτικούς χάρτες της Μεσογείου. Στη συνέχεια οι μαθητές αναζητούν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στους δύο αυτούς χάρτες και προσπαθούν να τις αιτιολογήσουν. Στη συνέχεια οι μαθητές με τη βοήθεια του λογισμικού Google Earth «συγκρίνουν» τα στοιχεία που υπάρχουν στον πορτολάνο του Callapoda με εκείνα που υπάρχουν στον χάρτη του λογισμικού Google Earth. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι μαθητές προσπαθούν να «κατανοήσουν» το στρατηγικό πλεονέκτημα που είχαν οι ενετοί εκείνης της εποχής, λόγω της κατοχής αυτών των χαρτών για να διατηρήσουν τη θαλασσοκρατορία τους και καλούνται να σκεφθούν ποια είναι τα σύγχρονα μέσα εποπτείας της γης και της θάλασσας, με τα οποία οι σημερινοί «κοσμοκράτορες» έχουν ανάλογο στρατηγικό πλεονέκτημα. Όλα αυτά οι ομάδες τα παρουσιάζουν στην ολομέλεια της τάξης και ακολουθεί σχετική συζήτηση.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
VERSION
v 1.0 (final)
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Geography - Geology Geography - GeologyGeography - Geology > Maps MapsMaps > Map projections Map projectionsMap projections
TEACHING APPROACH
cognitivist
cognitivist > direct instruction
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
cognitivist > problem – based
cognitivist > reciprocal teaching
constructivist > socratic instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > knowledge > meta – cognitive
cognitive > process
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to apply
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to pay attention
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Georgio Sideri (Callapoda)
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE