Βυρσοδεψειο στην Όλυμπο Καρπαθου
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Η εικόνα αυτή δείχνει τη δεψική ύλη (κομμάτια δέρματος) να ξεραίνεται στον ήλιο. Στο βάθος διακρίνεται ένα εγκαταλειμμένο βυρσοδεψείο. Αυτή η εικόνα αφορά το βυρσοδεψείο του Γιάννη Πρεάρη, το οποίο ιδρύθηκε το 1928 ως συνεταιρική οικογενειακή βιοτεχνία και σήμερα, λειτουργεί για τις ανάγκες του υποδηματοποιείου που συντηρεί ο Γιάννης Πρεάρης στην Όλυμπο της Καρπάθου. Η εικόνα αυτή βρίσκεται στην έκδοση του ΙΜΕ «ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ», που βασίζεται σε έρευνα της Καθηγήτριας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου (τόμοι Ι & ΙΙ) και της Επίκουρης Καθηγήτριας του Ιονίου Πανεπιστημίου Ευδοκίας Ολυμπίτου (τόμος Ι). Στους τόμους «Αιγαίο Ι», και «Αιγαίο ΙΙ» (Αθήνα 2003, 2004), ταξιδεύουμε στα νησιά Χίο, Λέσβο, Σκόπελο, Σίφνο, Άνδρο, Σύρο, Τήνο, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Λέρο, Σύμη, Μύκονο, Νάξο, Σαντορίνη, Ρόδο και Κω. ´Ένας τρίτος τόμος («Αιγαίο ΙΙΙ») ετοιμάζεται με τα νησιά Κρήτη και Σκύρο. Η έρευνα αποτυπώνει όχι μόνο τις φυσιογνωμίες των τεχνιτών που μιλούν -με σοφία και θαυμαστή απλότητα- για τον εαυτό τους, αλλά περιγράφει και επεξεργάζεται επιστημονικά τις συνθήκες ζωής σε κάθε νησί, καθώς επίσης και τις ανθρώπινες συμπεριφορές και νοοτροπίες του μικρόκοσμου στον οποίο έζησαν οι κάτοικοί τους... Σήμερα η εγκατάλειψη των παραδοσιακών επαγγελμάτων δεν αφορά μόνο στις νησιωτικές κοινωνίες αλλά αποτελεί μια γενικότερη διαπίστωση... Τώρα όμως, με τον τουρισμό και την αναζήτηση εναλλακτικών μορφών του, οι προοπτικές των παραδοσιακών επαγγελμάτων θα ήταν δυνατόν να επανατοποθετηθούν με το σκεπτικό νέων δημιουργιών που θα κρατούν την ποιότητα του χειροποίητου με «σύγχρονη ματιά» σε ορισμένα είδη, ώστε η τεχνική κληρονομιά των νησιών που συνιστά -αυτό είναι βέβαιο- ένα πολιτιστικό πλούτο, να αξιοποιηθεί πολλαπλά.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν στο Google Earth την περιοχή από την οποία προήλθε η συγκεκριμένη εικόνα. Στη συνέχεια μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο πληροφορίες για τα επαγγέλματα των κατοίκων της και για τον τρόπο που αυτά συνδέονται με τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής τους και για την χρησιμότητα των στιβανιών (χειροποίητων δερμάτινων υποδημάτων) τότε και σήμερα.
Επίσης οι μαθητές μπορούν να βρουν πληροφορίες για τα βυρσοδεψεία, τον τρόπο επεξεργασίας του δέρματος (τότε και τώρα) και για τους τόπους στους οποίους υπήρχαν βυρσοδεψεία τον τελευταίο αιώνα. Τέλος θα μπορούσε να γίνει μια έρευνα με αφορμή αυτή την εικόνα για τα επαγγέλματα που σβήνουν στην Ελλάδα και να ακολουθήσει συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης για τους λόγους που συμβαίνει αυτό και για ιδέες/προτάσεις ώστε κάποια από αυτά τα επαγγέλματα αυτά να συνεχίσουν να υπάρχουν.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
VERSION
v1.0 (final)
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Geography - Geology Geography - GeologyGeography - Geology > Man-made environment Man-made environmentMan-made environment > Development DevelopmentDevelopment
Geography - Geology Geography - GeologyGeography - Geology > Man-made environment Man-made environmentMan-made environment > Human activities - production sectors Human activities - production sectorsHuman activities - production sectors
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
cognitivist > problem – based
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > knowledge > procedural
cognitive > process
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to apply
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to pay attention
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE