A view of the Propylea in 1762
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για ασπρόμαυρη φωτογραφία σε διαφάνεια (slide), που απεικονίζει την είσοδο για τα Προπύλαια, ενώ διακρίνονται και πέντε άνδρες να ποζάρουν. Η φωτογραφία περιέχεται ανάμεσα σε σημειώσεις υπό μορφή ταξιδιωτικών οδηγιών στο "The Antiquities of Athens measured and delineated by James Stuart F.R.S. and F.S.A. and Nicholas Revett painters and architects", που εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1762. Οι διαστάσεις της φωτογραφίας είναι 45x32,5 χιλ. Την εποχή της φωτογράφησης (Τουρκοκρατία) τα Προπύλαια ήταν η έδρα του Τούρκου φρούραρχου και το κεντρικό κτήριο χρησιμοποιούνταν ως πυριτιδαποθήκη. Όπως είναι γνωστό, τα Προπύλαια αποτελούν την είσοδο της Ακρόπολης των Αθηνών και κτίσθηκαν στη δυτική πλευρά του βράχου κυρίως από πεντελικό μάρμαρο. Η κατασκευή τους ξεκίνησε στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα από τον Πεισίστρατο και συνεχίστηκε μετά τους Περσικούς πολέμους από τον Θεμιστικλή και τον Κίμωνα. Τα Προπύλαια, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, κτίσθηκαν μεταξύ των ετών 437-432 π.Χ., μετά την ολοκλήρωση του Παρθενώνα, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μνησικλή. Το αρχικό σχέδιο του οικοδομήματος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στο σύνολό του.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το συγκεκριμένο μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της Ιστορίας για τη μελέτη της κλασικής περιόδου, τότε δηλαδή που κατασκευάστηκαν τα Προπύλαια. Αποτελεί όμως και μια εξαιρετική ευκαιρία να ενταχθεί στην περίοδο την οποία απεικονίζει, δηλαδή την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μπορεί να συγκριθεί με παλαιότερες απεικονίσεις των Προπυλαίων και να διεξαχθεί συζήτηση στην τάξη για την αλλαγή χρήσης του οικοδομικού συγκροτήματος στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και τις παρεμβάσεις ή καταστροφές που υπέστησαν τα Προπύλαια. Μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στα πλαίσια μαθήματος τοπικής ή θεματικής ιστορίας όσο και στα πλαίσια σχεδίου εργασίας στην Περιβαλλοντική Αγωγή με θέμα την πολιτιστική μας κληρονομιά. Καλό θα ήταν τις επιπλέον πληροφορίες να τις αναζητήσουν ομαδικά τα παιδιά, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και επιχειρηματολογίας.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 15
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
METADATA PAGE URL
CONTENT PROVIDER URL
TECHNICAL REQUIREMENTS
Προβολή στο σύνολο της τάξης ή φωτοαντίγραφα ανά ομάδα
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/3186
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
History HistoryHistory > Modern period (up to the 18th century A.D.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Modern period (up to the 18th century A.D.) > Arts, Letters and Culture Arts, Letters and CultureArts, Letters and Culture
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > process > to understand
affective > to respond and participate
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ
metadata validator: ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΟΣΔΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE