Ιστορια του Ιονιου κρατους (1815-1864)
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Σπάνιο ψηφιοποιημένο αντίγραφο της "Ιστορίας του Ιονίου κράτους από της συστάσεως αυτού μέχρις ενώσεως (έτη 1815-1865)" του διακεκριμένου ιστορικού Παναγιώτη Χιώτη (1814-1896). Ο Παναγιώτης Χιώτης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 6 Αυγούστου 1814. Έζησε και εργάστηκε, ως δάσκαλος, στην αγαπημένη του πατρίδα στην οποία προσέφερε πάρα πολλά μέσα από το έργο του. Διετέλεσε επόπτης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ζακύνθου και μάλιστα συνέταξε (1883) τον κανονισμό λειτουργίας της. Διακρινόταν για το ερευνητικό του πάθος και για την εργατικότητά του. Το έργο του ακόμη και σήμερα, αποτελεί θησαυρό για τους ερευνητές της ιστορίας των Ιονίων Νήσων. Το 1849 κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος του έργου του "Ιστορικά απομνημονεύματα της Νήσου Ζακύνθου" και το 1858 εκδόθηκε ο δεύτερος τόμος. Ο Χιώτης συνέχισε το έργο του με τον τρίτο τόμο που είχε τον τίτλο "Ιστορικά Απομνημονεύματα" (1863) και στη συνέχεια εξέδωσε ακόμη τρεις τόμους (Δ΄, 1864 - Ε΄, 1877 - ΣΤ΄, 1888). Στο έργο του, από τον τρίτο τόμο και μετά, ασχολήθηκε κύρια με την Ιστορία της Επτανήσου. Τιμήθηκε για την προσφορά του, τόσο από το Ιόνιο, όσο και από το Ελληνικό κράτος. Ο Παναγιώτης Χιώτης πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 1896.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το ψηφιοποιημένο τεκμήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή στο μάθημα της Ιστορίας. Οι μαθητές εξοικειώνονται αφενός με την άντληση ψηφιακών τεκμηρίων από ψηφιοποιημένες συλλογές δημόσιων βιβλιοθηκών και αφετέρου με την αξιοποίηση του κειμένου ως ιστορικής πηγής. Ο διδάσκων μπορεί να ζητήσει από τους μαθητές του να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο βιβλίο, για να συλλέξουν συμπληρωματικές πληροφορίες σε σχέση με το σχολικό τους εγχειρίδιο, για την περίοδο της λειτουργίας του Ιονίου Κράτους (1814-1864). Οι μαθητές μπορούν να εργαστούν και ομαδοσυνεργατικά. Ο διδάσκων μπορεί να οργανώσει την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία βάσει φύλλων εργασίας, με τα οποία εισάγει σταδιακά τους μαθητές του στον σχολιασμό και την ερμηνεία των ιστορικών πηγών. Το τεκμήριο προσφέρεται ιδιαίτερα και για αξιοποίηση στο πλαίσιο της Τοπικής Ιστορίας. Και εδώ η ομαδοσυνεργατική με βάση τα φύλλα εργασίας μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
METADATA PAGE URL
CONTENT PROVIDER URL
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/3487
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Digital Library of Serres
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Interstate relations and diplomacy Interstate relations and diplomacyInterstate relations and diplomacy
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to organize values
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Χιώτης, Παναγιώτης
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΖΑΜΟΥ
metadata validator: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
publisher: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE