Θολωτος ταφος στις Μυκηνες - "Θησαυρος του Ατρεως"
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Φωτογραφία εποχής (1889) που απεικονίζει τον περίφημο "Θησαυρό του Ατρέως", χαρακτηριστικό θολωτό τάφο στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Η εικόνα παρουσιάζει ενδιαφέρον από ιστορική άποψη, καθώς ανάγεται στην εποχή λίγα χρόνια μετά τη συστηματική ανασκαφή του Σλήμαν, και αποτυπώνει τη διαχρονικότητα των μυκηναϊκών ευρημάτων στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού. Στην εικόνα διακρίνονται επισκέπτες, ένας εκ των οποίων είναι ντυμένος δυτικότροπα, ενώ οι άλλοι με ανατολίτικες κελεμπίες. Η εικόνα μπορεί να αξιοποιηθεί σε μάθημα σχετικό με τον μυκηναϊκό κόσμο αλλά και τη φυσιογνωμία του ελληνικού κράτους λίγες δεκαετίες μετά την απελευθέρωση, όταν συνυπήρχαν οι δυτικές επιρροές του κλασικισμού και τα υπολείμματα της οθωμανικής επιρροής.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η φωτογραφία μπορεί να δοθεί στους μαθητές στα πλαίσια διδασκαλίας για τον μυκηναϊκό κόσμο. Τα παιδιά καλούνται να παρατηρήσουν την εικόνα και να την περιγράψουν. Πώς φαίνεται ότι είναι εποχής; Ποια πρόσωπα εμφανίζονται; Είναι ο αρχαιολογικός χώρος καθαρός και διαμορφωμένος; Στη συνέχεια ζητείται να αναζητηθούν στο διαδίκτυο σύγχρονες εικόνες με το ίδιο θέμα (με επίσκεψη π.χ. στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ www.culture .gr), ώστε να εντοπιστούν οι διαφορές. Παράλληλα επισημαίνεται η διαχρονικότητα του μνημείου, καθώς θα παρατηρηθεί ότι το βασικό θέμα της εικόνας παραμένει αναλλοίωτο. Εναλλακτικά το ενδιαφέρον μπορεί να εστιαστεί στα πρόσωπα της εικόνας, ώστε να αναδειχθεί η σύζευξη ανατολικού και δυτικού στοιχείου στο νεοπαγές (το 1889) ελληνικό κράτος. Οι μαθητές καλούνται να περιγράψουν το πρόσωπο που εικονίζεται σε πρώτο πλάνο και να εντοπίσουν τη δυτικού τύπου φορεσιά εποχής την οποία φέρει. Στη συνέχεια παρατηρούν τα πρόσωπα που βρίσκονται στο βάθος της εικόνας. Ποια εντύπωση δίνουν και πώς είναι ντυμένα; Τα φέσια και οι ανατολίτικες κελεμπίες πιστοποιούν ότι στα τέλη του 19ου αιώνα ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν είχε εκδυτικιστεί παρά τη βούληση των Βαυαρών αλλά και ενός τμήματος της ελληνικής ιθύνουσας τάξης. Η εικόνα μπορεί να χρησιμεύσει ως αφόρμηση για επέκταση πάνω στο θέμα αυτό και τις προεκτάσεις του και στη σύγχρονη εποχή.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
constructivist > cognitive apprenticeship
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > knowledge > procedural
cognitive > knowledge > meta – cognitive
cognitive > process > to remember
affective > to pay attention
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΣ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE