Το Ξωμπουργο της Τηνου στα 1688
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Η γκραβούρα παριστάνει το βράχο του Ξώμπουργου (ή Εξώμβουργου) της Τήνου, με το ομώνυμο κάστρο του, έτσι όπως τα αποτύπωσε κάποιος περιηγητής στα 1688. Ο βράχος του Ξώμπουργου βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μ. και δεσπόζει στο κέντρο του νότιου τμήματος της Τήνου. Κατοικήθηκε από την εποχή του Χαλκού, με διακοπές και εναλλαγές στην ιδιοκτησία του. Το κάστρο που παρουσιάζει η γκραβούρα είναι Ενετικό, καθώς από το 1390 περίπου ως το 1715, οπότε η Τήνος περιήλθε οριστικά στην κυριαρχία των Τούρκων, το νησί ήταν κάτω από την κυριαρχία των Βενετών. Στην εικόνα διακρίνεται ο εντυπωσιακός βράχος με τα τείχη του κάστρου "σκαρφαλωμένα" πάνω του, ενώ στην κορυφή διακρίνεται το εκκλησάκι της Αγίας Ελένης. Διακρίνονται επίσης κάποιοι χωρικοί με τα υποζύγιά τους να ανεβαίνουν προς το κάστρο, γεγονός που μαρτυρά πως στο Ξώμπουργο την εποχή εκείνη υπήρχε ζωή και εμπορική δραστηριότητα. Στο βάθος διακρίνεται η θάλασσα, με 1-2 ιστιοφόρα πλοία. Η εικόνα προσφέρεται για τη διδασκαλία της περιόδου της Λατινοκρατίας στο Βυζάντιο.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Στο μάθημα της Ιστορίας η εικόνα προσφέρεται για τη διδασκαλία της ενότητας της Ύστερης Βυζαντινής περιόδου και ειδικά της Λατινοκρατίας, προκειμένου να αντιληφθούν περίπου οι μαθητές πώς περίπου ήταν ένα Ενετικό κάστρο. Προτείνεται να προβληθούν εικόνες και από άλλα Ενετικά φρούρια (υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα), ώστε να αντιληφθούν οι μαθητές την έκταση της επιρροής της Βενετοκρατίας στην Ελλάδα. Ο εκπαιδευτικός μπορεί επίσης να εστιάσει στο ζήτημα της τοποθεσίας που ενδείκνυται για την οικοδόμηση φρουρίων και να ρωτήσει τους μαθητές σε τι είδους τοποθεσίες έχουν παρατηρήσει να χτίζονται κάστρα (ύψωμα, δύσκολη πρόσβαση, δυνατότητα παρατήρησης των κινήσεων του εχθρού και προετοιμασίας για άμυνα). Έτσι, οι μαθητές θα εισέλθουν ευκολότερα στο κλίμα της εποχής, αντιλαμβανόμενοι τη συχνότητα και την έκταση των πολεμικών γεγονότων κατά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Ο διδάσκων μπορεί επίσης να αναθέσει στους μαθητές να βρουν την ιστορία του Ξώμπουργου στο Διαδίκτυο και να τους επιστήσει την προσοχή στις περιόδους κατά τις οποίες το κάστρο ήταν εγκαταλελειμμένο (ειρηνικές περιόδους). Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές θα αντιληφθούν ότι κύριος σκοπός και κίνητρο της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Byzantine and Medieval History Byzantine and Medieval HistoryByzantine and Medieval History > War events War eventsWar events
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
affective > to pay attention
affective > to respond and participate
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΑΓΑΠΗ ΔΑΛΚΟΥ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE