Spouse of a Greek local notable, Lithograph
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Έγχρωμη λιθογραφία του ζωγράφου Otto Magnus von Stackelberg (1787-1837), που δημοσιεύθηκε το 1828 στο βιβλίο του Costumes & Usages des Peuples de la Grèce Moderne dessinés sur les lieux…, Παρίσι, Senefelder & Formentin pour Marino [περ. 1828]. Στο βιβλίο του ο Stackelberg κατέγραψε τις εντυπώσεις του από το ταξίδι του στην Ελλάδα (1810 – 1813), έντονα επηρεασμένος από το αρχαιόφιλο πνεύμα της εποχής. Επιχείρησε να αποδώσει τους ανθρώπινους τύπους μέσα στον φυσικό τους χώρο, δίνοντας έμφαση στην ενότητα φύσης, ζωής και τέχνης. Εντύπωση προκαλεί στον αναγνώστη η παρατήρηση του ζωγράφου αναφορικά με τους Έλληνες που τον παρακολουθούσαν να ζωγραφίζει: τον ρωτούσαν με «παιδική αφέλεια» αν τα έργα του θα βοηθούσαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Η φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται γυναίκα προεστού, μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Ιστορίας της Β΄ Γυμνασίου, κατά τη διδασκαλία ενότητας με θέμα τη ζωή των Ελλήνων επί Οθωμανικής Κυριαρχίας.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Κατά τη διδασκαλία ενότητας που πραγματεύεται τη ζωή των Ελλήνων επί Οθωμανικής Κυριαρχίας, ο εκπαιδευτικός αναφέρεται στον θεσμό των κοινοτήτων και στον ρόλο των προεστών, οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου απέκτησαν μεγάλη περιουσία και δύναμη, καθώς ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του οθωμανικού κράτους έδωσε στην κοινότητα κύρος και δικαιοδοσίες. Παράλληλα, οι προεστοί μιμήθηκαν τον τρόπο ζωής των Τούρκων, υιοθέτησαν τα ήθη τους και ανατολίτικες συνήθειες. Αυτό έγινε φανερό και στην ενδυμασία τους, η οποία δεν παρουσίαζε μεγάλη διαφορά από εκείνη των Τούρκων. Πολυτελή ενδύματα και κοσμήματα καταδείκνυαν την επιθυμία των προκρίτων για κοινωνική καταξίωση και επιβολή, ενώ η γούνα ήταν η επίσημη ενδυμασία τους. Ανάλογα επηρεάστηκε και η ενδυμασία των γυναικών τους, οι οποίες προτιμούσαν τα πολύχρωμα υφάσματα, τα κρόσσια και τις σκούφιες. Στο πλαίσιο αυτής της αναφοράς μπορεί να αξιοποιηθεί ως εποπτικό υλικό η συγκεκριμένη λιθογραφία, καθώς και άλλη φωτογραφία που απεικονίζει προεστό. Επίσης, θα μπορούσε να γίνει και σύγκριση με απεικονίσεις απλών ανθρώπων της εποχής, ώστε να διαπιστωθεί ότι τα ρούχα τους ήταν απλά και φτωχικά, ανάλογα του τρόπου ζωής τους. Σχετικό φωτογραφικό υλικό μπορεί να βρει ο εκπαιδευτικός σε έργα περιηγητών της εποχής, που παρέχονται ψηφιοποιημένα από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 15
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Modern period (up to the 18th century A.D.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Modern period (up to the 18th century A.D.)
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE