Plans of the tholos tombs of Orchomenus and Mycenae
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για κατόψεις των θολωτών τάφων του Ορχομενού και των Μυκηνών. Στην εικόνα απεικονίζεται η κάτοψη του μνημειώδους θολωτού τάφου των Μηκηνών, γνωστού ως "Θησαυρός του Ατρέα" ή "τάφος του Αγαμέμνονα". Πρόκειται για ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα θολωτών τάφων που χρονολογείται μεταξύ του 1350 π.Χ. και του 1250 π.Χ. Ο Ερρίκος Σλήμαν έκανε τις πρώτες ανασκαφές στις Μυκήνες το 1876.. Επίσης, στην εικόνα φαίνεται η κάτοψη του μυκηναϊκού θολωτού τάφου του Ορχομενού, γνωστού ο «Θησαυρός του Μινύου». Ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος, γνωστός ως τάφος του Μινύου, του μυθικού βασιλιά του Ορχομενού, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μνημεία του είδους του. Κατασκευάστηκε το 1250 π.Χ. και σε αυτόν πρέπει να είχαν ταφεί μέλη της βασιλικής οικογένειας του μυκηναϊκού οικισμού. Η εικόνα μπορεί να αποτελέσει υλικό για τη μελέτη του μυκηναϊκού πολιτισμού, καθώς οι ταφικές κατασκευές αποτελούν δείγματα μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής αλλά και για την κατανόηση των ταφικών εθίμων της μυκηναϊκής εποχής. Το παρόν μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της αρχαίας ιστορίας για τη διδασκαλία της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής και των ταφικών εθίμων.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Οι μαθητές παρατηρούν και περιγράφουν την κάτοψη των θολωτών τάφων του Ορχομενού και των Μυκηνών. Στη συνέχεια, μπορούν να δουν εικόνες με τους θολωτούς τάφους με στόχο να αναγνωρίσουν τους τάφους, την τοποθεσία τους και το χρονολογικό πλαίσιο στο οποίο ανήκουν. Οι μαθητές μπορούν να εργαστούν ομαδοσυνεργατικά για να αναζητήσουν υλικό για τους τάφους και να διακρίνουν τις κατηγορίες τάφων εκείνης της εποχής, όπως λακκοειδείς, θαλαμωτοί ή λαξευτοί θαλαμοειδείς και θολωτοί. Επίσης, μπορούν να συγκρίνουν τον τάφο, όπως ήταν στην αρχαία εποχή, με τη σημερινή του μορφή και να εντοπίσουν τις αλλαγές που επήλθαν. Ακόμη, οι μαθητές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια παρουσίαση με γνωστούς τάφους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας δείχνοντας μέσα από την προβολή αυτή τη διασπορά των τάφων στον ελλαδικό χώρο.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Prehistory PrehistoryPrehistory > Tombs and funerary traditions Tombs and funerary traditionsTombs and funerary traditions
History HistoryHistory > Prehistory PrehistoryPrehistory
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΟΛΓΑ ΠΑΙΖΗ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE